Има действаща разработка на ДАНС по отношение на журналисти.

Това обяви в кулоарите на парламента ден след посещението си там Елиана Масева от ДСБ.

Тя заяви категорично, че ДСБ ще настоява всички документи от ДАНС по последните оперативни действия, които са извършвани, да бъдат изискани от парламентарната вътрешна комисия.

Атанас Атанасов поясни, че делото, което вчера е било представено на депутатите там, е от вида информационно дело, което означава, че се обхваща информативно цял един сектор от обществения живот.

„Според нас е поставена задача да се контролират медиите", коментари Атанасов и добави, че смята, че чрез методите на Държавна сигурност управляващите се опитват да наложат тотален контрол над медиите преди изборите, за да работят в тяхна полза.

Убедени сме, заяви Елиана Масева, че разследването на журналисти и действията на ДАНС не са насочени както е формулирано в закона - за борба с корупцията по високите етажи на властта и контраразузнаването.

Татяна Дончева:
В ДАНС се действа отзад-напред
                 Още...

Тя подчерта, че месеци наред там няма нормативна база за протичане на нормална законова дейност и че по много лесен и недоказуем начин се събира информация, правят се разпечатки и се използват СРС-та.

„Всички тези практики днес ще бъдат обсъдени в парламентарната вътрешна комисия, съобщи още Масева.
Тя бе категорична, че ДСБ ще настоява да се спази законът и да се създадат комисии за контрол над ДАНС.

Създаването на контролна комисия е една от най-съществените функции на гражданския контрол, изтъкна Масева и посочи, че ако депутатите от опозицията не бяха допуснати, нямаше да станат известни много пропуски и нарушения в МВР и ДАНС.

Тя отказа да съобщи колко медии са обхванати или да посочи конкретни журналисти с аргумента, че разработката е действаща.

Атанас Атанасов информира, че в бившата служба „Национална сигурност" са събрани няколкостотин подписи в подкрепа на отстранения от ДАНС Владимир Писанчев, което е, по думите му, вот на недоверие срещу ръководителя на агенцията.

Депутатът от ДСБ отново настоя Петко Сертов да подаде оставка, да се извърши ревизия в ДАНС и институцията да се поеме от професионалисти.