Следващата седмица ГЕРБ, подпомагани от Синята коалиция и независими депутати ще „отворят" кутията наречена „АЕЦ Белене". Депутатите ще създадат парламентарна комисия, която да извади пред цялото общество споразуменията, подписвани за централата.

Вероятно ще излязат неща, които ще миришат много - дали на газ, дали на руски доставки или на неписани взаимоотношения между правителствата. Но ние имаме волята да покажем всичко, което е подписано и дали то е в интерес на България, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев по повод идеята на Росатом да придобие активи от НЕК заради „Белене".

Това е опит за тайна приватизация и повишаване на примката и енергийната зависимост на България, добави още Червенкондев, подчертавайки, че АЕЦ "Белене" е един конспиративен сценарий срещу българската държава.

По думите му, конспиративният сценарий АЕЦ "Белене" започва да се работи през 2005 - 2006 г., когато са поети ангажименти за милиарди, но без да има осигурено инвестиране и сега българската енергетика в лицето на НЕК е длъжна плаща много скъпо, без да има пари.

Решението е взето от Тройната коалиция, а сега изведнъж излизат едни необосновани високи претенции за милиарди евро и дялове от НЕК. По този начин те утре може да имат претенции за наши язовири, каскади, енергоразпределителната мрежа, собственост на НЕК.

Това се случва, защото в момента България се стреми към енергийна независимост, към нов справедлив договор за доставка на газ, към проекти като "Южен поток", каза още Черенкондев.