Русия изрази възражение във връзка с проектозаявление на ООН, осъждащо сирийската атака, довела до убийството на турски граждани, и върна документа отново за консултации в Съвета за сигурност, съобщават дипломати, цитирани от „Франс прес".

Очакваше се проектът да бъде одобрен по процедурата „мълчаливо съгласие" - текстът да бъде смятан за приет, ако никоя страна не предяви възражения, но „Русия прекъсна това мълчание", каза британският посланик Марк Лайъл Грант.

Той не съобщи подробности за руското възражение.

Грант допълни, че заявлението е осъждало най-строго сирийския удар срещу Турция, предупреждавайки, че „обстрелът представлява сериозна заплаха за международния мир и сигурност".

По-рано руският външен министър Сергей Лавров призова Съвета за сигурност да предприеме „премерен подход", базиран на факти.

Припомняме, вчера сирийски снаряди убиха най-малко пет турски граждани и раниха 13, включително четири деца в граничния град Акчъкале в провинция Шанлъурфа.

Турското правителство съобщи, че турските сили са отвърнали на стрелбата на Сирия. Няколко сирийски войници са загинали в резултат на отговора на Турция.

Междувременно турските войници са прекратили артилерийската стрелба към Сирия, но са подготвени да възобновят огъня, ако е нужно, казаха дипломатически и военни източници.

Официален представител от правителството предупреди, че обстрела към Сирия може да продължи, ако е нужно.

Миналата седмица Турция разположи противовъздушни батареи и танкове до Ачкъкале.

По-рано днес турският парламент позволи операции в Сирия.