Турските депутати проведоха извънредно парламентарно заседание, за да гласуват документ на правителството за трансгранична военна операция, съобщават световните агенции.

Припомняме, вчера сирийски снаряди убиха най-малко пет турски граждани и раниха 13, включително четири деца в граничния град Акчъкале в провинция Шанлъурфа.

Проектодокументът бе одобрен. Той позволява на кабинета да се проведе военна операция на територията на Сирия, „когато е необходимо". Документът е бил изготвен на извънредната среща на кабинета вчера вечерта.

Русия блокира документ на ООН, осъждащ сирийския удар

Още...

Мандатът е валиден за една година и бе приет от 320 депутати от 550-местния турски парламент. 129 депутати гласуваха против.

Вицепремиерът на Турция Бесир Аталай заяви, че приетият документ позволява въздушни удари срещу Сирия, но не означава, че Анкара обявява война.

Нашата земя е мишена на агресивни действия от Въоръжените сили на Сирийската Арабска република от 20 септември и те продължават, въпреки нашите безбройни предупреждения и дипломатически инициативи", се казва в позицията на кабинета.

Нужно е спешно да се предприемат необходими мерки и да се действа бързо и на време при допълнителни рискове и заплахи, които могат да бъдат насочени срещу нашата страна", допълва се още.

Парламентарна сесия се проведе при закрити врата на фона на турския отговор срещу сирийски цели.

Междувременно турската полиция е използвала сълзотворен газ, за да спре малка група, която е организирала антивоенни протести пред парламента във връзка с проведения дебат за военна акция срещу Сирия.

Ройтерс съобщава, че 25-30 протестиращи са скандиралиНие не искаме война! Сирийците са наши братя!" пред сградата на парламента в столицата Анкара.

Турското правителство съобщи, че турските сили са отвърнали на стрелбата на Сирия. Няколко сирийски войници са загинали в резултат на отговора на Турция.

Снарядите на турските сили са били насочени към сирийския граничен град Тел Абаяд.

Анкара е поискала Съветът за сигурност на ООН да предприеме „необходимите действия" за спиране на „агресията" на Дамаск.

Съветник на турския премиер Реджеп Ердоган заяви, че Турция не възнамерява да обяви война на Сирия. Той допълни, че турският ракетен отговор срещу Сирия и предложеният проектозакон, одобряващ военни действия срещу съседа, трябва да се възприемат като „предупреждение за Сирия".

Във връзка с възникналото напрежение руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Сирия и Турция са длъжни да обсъдят всички проблеми, включително инцидента на общата граница.

Искрено се надявам властите на Сирия и Турция да установят пряк контакт и да обсъдят въпроса за бежанците и ситуацията на границата", каза Лавров. „Много е важно да бъде установен пряк контакт", допълни той.

По думите му ситуацията в Сирия с всеки изминал ден става все по-лоша. „Конфликтът е зад всеки ъгъл", подчерта Лавров.

Лавров изтъкна, че Съветът за сигурност на ООН все още не може да приеме резолюция, която да осъди терористичните атаки в Сирия.

Съветът за сигурност винаги е отговарял на големи терористични атаки и винаги ги е осъждал. Но фактът, че нашите западни колеги са далеч от това, в този случай ние сме много загрижени", допълни той.

Британският външен министър Уилям Хейг също взе отношение за инцидента. „Турският отговор е разбираем след такъв жесток акт. Турски граждани бяха убити в Турция от сили на друга страна", изтъкна той.

Изразяваме нашата солидарност с Турция, но ние не искаме да виждаме да продължава да ескалира този инцидент, допълни той.

Франция обяви, че инцидентът е „сериозна заплаха за мира".

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Турция добре да обмисли действията си след инцидента.

Стоим до нашия партньор в НАТО Турция, няма съмнение в това, но ние също призоваваме за благоразумие и предпазливи мерки във връзка с влошената ситуация", каза той.

По думите му сега е важнo да се спре ескалиращото напрежение.

Той предупреди президента на Сирия Башар Асад „да уважава суверенитета и териториалната цялост на Турция, и другите съседни страни".

Иран настоя Сирия и Турция да проявяват сдържаност след граничния обстрел, който заплашва да прерасне в по-голям конфликт.

НАТО и ООН призоваха Сирия незабавно да прекрати всички агресивни актове срещу Турция. По-късно се очаква Съветът за сигурност на ООН да осъди действията на Сирия.

Междувременно посланиците на държавите-членки в НАТО проведоха спешна среща в Брюксел по-молба на Турция, която е член на Алианса.

В съобщение на блока се казва, че НАТО „продължава да подкрепя Турция и настоява за незабавно прекратяване на такива агресивни актове срещу съюзник, и призовава сирийския режим да прекрати скандалното нарушаване на международните закони".

Срещата на НАТО е в съответствие с чл. 4 от Северноатлантическия договор, който предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да било от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от Алианса е застрашена.

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу е информирал по телефона за случая генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, съобщи турското министерство на външните работи.

Бан Ки-мун е призовал Сирия да не нарушава границите на съседите си и да спре насилието над сирийци.

Расмусен е казал на Давутоглу, че остро осъжда минометния обстрел от Сирия, съобщи в Брюксел говорителка на НАТО. НАТО следи събитията в района отблизо и с голяма тревога, добави говорителката.

Шефът на европейската дипломация Катрин Аштън осъди минометния обстрел от Сирия към Турция и призова и двете страни за въздържаност.

Сирия призна, че смъртта на турските граждани е „трагичен инцидент" и обеща, че няма да се случи отново и че ще започне разследване по случая. Турският вицепремиер Бесир Аталай обяви, че Сирия се е извинила за атаките в ООН и е уверила организацията, че това няма да се потвори.