Изчезналият президент на футболен клуб Литекс Ангел Бончев е бил открит, съобщиха първо от Нова телевизия.

Малко по-късно от МВР потвърдиха информацията, уточнявайки, че след полунощ на 10 юли патрул на полицията е намерил в района на кв. "Княжево" мъж в безпомощно състояние.

Той е бил неконтактен и без каквито и да било документи за самоличност.
Установено е, че това е Ангел Бончев, президент на ФК "Литекс", в неизвестност от 22 май 2008 г.

Бончев е настанен за лечение в реанимацията на Военно-медицинска академия с тежко психическо разстройство. Болницата е под засилена охрана. Състоянието на Бончев е тежко.

Бончев видимо има белези от насилие. Той е приет с неадекватна мозъчна дейност, която не е предизвикана от травма, а само изследванията ще покажат дали не става въпрос за упойващи или наркотични вещества.

Пациентът е докаран в тежко общо състояние, не може да отговаря адекватно на въпроси, в момента се изследва със скенер, със съмнение за мозъчен кръвоизлив, каза д-р Румен Михов, завеждащ Спешно отделение във ВМА.

 

По непотвърдена информация за Бончев е бил платен откуп, като според различните версии сумата варира от 300 хил. до 3 млн. евро.

Радио "Дарик" съобщи, че е научило, че за свободата на Ангел Бончев са били платени 3 млн.лв. Според непотвърдена информация, откупът е бил занесен от съпругата му Камелия. Министърт на вътрешните работи Михаил Миков потвърди пред предаването на БНТ "Панора", че съпругата на президента на ПФК "Литекс" Ангел Бончев е отвлечена при предаването на откуп за освобождаването на съпруга й. Похитителите са поискали нови 2 млн. лв. за нейното освобождаване, съобщи бТВ. Жената на Бончева е носела около 400 хил. лв., които са били част от искания откуп за мъжа й.

"Специалистите полагат неимоверни усилия за този случай, който се явява много тежко предизвикателство и към Министерството на вътрешните работи, и към прокуратурата, и предизвикателство към държавата. В последно време и не само у нас такъв тип деяния се разкриват изключително трудно", каза пред БНТ Миков.

Не бих искал да коментирам въпроса дали Ангел Бончев ще е в състояние да назове своите похитители, каза още Миков". Той добави, че усилията, които се „хвърлят" трябва да доведат до резултат и случаят да бъде разкрит.

Припомняме, изпълнителният директор на Литекс изчезна в малките часове на 22 май, като до момента нямаше оповестени данни, доказващи, че Ангел Бончев е станал жертва на похищение.