Терорист самоубиец се взриви на площад "Таксим" в Истанбул.

Ранени са 32-ма души, като според валията Хюсеин Авнъ Мутлу, двама от тях са в тежко състояние. Атаката е била насочена срещу полицейски автомобил.

Дванайсет от ранените са цивилни, а 10 са полицаи.

До момента никой не е поел отговорност за нападението.

Според първоначалните съобщения взривът е бил предизвикан от поставена и детонирана дистанционно бомба.
В последствие обаче бе съобщено, че по-вероятно е действието на терорист самоубиец.

Няма пострадали български граждани в  района  на атентата, съобщиха от външно министерство. Информацията на истанбулската полиция е постъпила чрез Генералното консулство на Република България в Истанбул.

Според съобщенията до момента сред ранените цивилни има двама чужденци - един  ирански и гръцки граждани.

Предполага се, че взривът е предизвикан от „жива бомба" - млад мъж, който е загинал на място. Полицията издирва негов съучастник.

До тялото на загиналия е било намерено второ взривно устройство. В Истанбул е обявена опасност „Червена"- най-високата степен на опасност от терористични нападения.

Припомняме, в Истанбул през юни месец бомба уби четирима военни.
Взривът избухна до автобус, който се е намирал близо до жилищен комплекс на турската армия в квартал "Халкалъ". Няколко дни по-рано 15 души бяха ранени при друг атентат.

Инцидентът стана дни след като турските военни сили изпратиха голям брой войници по границата с Ирак, заради засилващите се сблъсъци между турската армия и сепаратисти от Кюрдската работническа партия.

Повечето сблъсъци между сепаратистите и официалните власти стават обаче в източните и югоизточните части на страната.

Последните големи атентати в Истанбул бяха през юли месец 2008 година. Те отнеха живота на 17 души и раниха 150 други, 15 от ранените са в критично състояние.