Засега няма информация за пострадали българипри снощните терористични атентати в Истанбул, заяви говорителят на МВнР Димитър Цанчев.

Две мощни експлозии избухнаха около 22:00 часа вчера на оживена търговска улица в квартал в европейската част на Истанбул и отнеха живота на 17 души и раниха 150 други, 15 от ранените са в критично състояние.

Експлозиите са станали в популярния търговски център Гюнгьорен.

Според данни на полицията първо се е взривила шумова граната, заложена в телефонна кабина, последвана от мощно взривно устройство, поставено в кофа за боклук.

Това е терористично нападениe, заяви валията на Истанбул Муамер Гюлер. Според него броят на жертвите може да се увеличи, защото бомбите са избухнали в час пик.
От кварталната болница обявиха, че най-малко трийсетина души са приети в критично състояние.

Наблюдатели коментират, че това е най-сериозният атентат в Турция за последните няколко години.

Атентатът става часове преди турски съд да реши за забраната за управляващата в страната партия, отбелязва в. „Таймс".
Междувременно световните агенции съобщиха, че Конституционният съд се е сълбрал, за да реши съдбата на управляващата партия на Ердоган.

АФП съобщава, че турските медии показват линейки и медици, които се грижат за тежко ранените.
На излъчени от турската телевизия Ен Ти Ви кадри се виждат сцени на паника и дезориентирани хора, обляни с кръв, да бягат от мястото на атентатите, обсипани с останки и разбити стъкла. Спасителни екипи и пожарникари са пристигнали на мястото на инцидента.

Започнало е следствие във връзка с експлозиите.

Отговорност за някои от последните атентати пое организацията "Ястреби за освобождение на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Групировката извърши през изминалите години серия от атентати в Истанбул и в редица курортни градове на Егейско и Средиземно море.

През последните години туризмът в Турция става все по-важна част от икономиката на страната, поради което кюрдските сепаратисти увеличиха броя на атаките срещу туристически обекти в страната.

ПКК е считана за терористична организация от САЩ и ЕС. Лидерът на организацията Абдулла Йоджалан излежава доживотна присъда, след като беше заловен в Кения през 1999 г.