Най-продължителното пълно слънчево затъмнение за 21 век потопи в мрак Китай и Индия - двете най-населени страни на планетата, и така подобри два рекорда едновременно - този за продължителност на самия феномен и този за броя на зрителите, които ще го наблюдават, предаде АФП.

Очаква се затъмнението да продължи 5 минути.

То започна от Кхамбха, Индия, придвижи се през Непал, Бурма, Бангладеш, за да се види и от южните японски острови, a последната му точка е остров Никумароро в южен Тихи океан.

Събитието ще може да се наблюдава частично и от всички точки на Азия.

Туристическата агенция „Кокс енд Кингс" пък нае „Боинг 737", който да следва плътно слънчевото затъмнение. Той излетя от Делхи преди изгрев слънце, прехвана във въздуха слънчевото затъмнение на височина от 12 500 метра и ще го придружава плътно на изток, чак до щата Бихар, съобщава АФП. 21-те места в самолета от страната на Изгряващото слънце са били продадени за сумата от 1200 всяко.

Индийските военновъздушни сили също използваха два военни самолета, пълни с учени, за да наблюдават слънчевото затъмнение, предаде АФП.

Самолетът летя на височина от 7570 метра, над мусонните облаци, които биха могли да развалят удоволствието от гледката. Самолет Мираж-2000 също ще следва пътя на слънчевото затъмнение, като хората на борда му ще направят колкото се може повече снимки на феномена.

В индийските градове Варанаси и Курукшетра пък милиони индийски богомолци се изкъпаха във водите на свещената река Ганг и на свещените езерата, за да се пречистят от вредното въздействие, което, според индийски астролози, има Слънцето по време на затъмнението.

Астрономите се надяват облаците да не попречат на впечатляващата гледка. Учени и любители от цял свят ще се съберат на едно място, за да станат свидетели на събитието.

Индийски астролози предупредиха, че окачваното в сряда от милиони хора слънчево затъмнение, ще донесе лош късмет. Хиндуистите вярват, че подобни феномени са предвестници на нещастия и страшни природни катаклизми. В един от свещените градове - Варанаси, на брега на великата река Ганг, астролозите се обърнаха към вярващите със съвети как да избегнат лошия ефект на небесното явление.

Хиндуистите вярват, че животът на Слънцето зависи от две планети на злото - Раху и Кету, които причиняват затъмнението. Затова бременните жени бяха предупредени да си стоят в къщи, да избягват остри предмети и да изричат името на бога на Слънцето.