От началото на века жителите на различни части на Земята са станали свидетели досега на 4 пълни слънчеви затъмнения, на 6 пръстенообразни слънчеви затъмнения, от които едното е било доста странно, както и на 1 едно смесено слънчево затъмнение, сочат статистиките, цитирани от агенция ДПА.

Първото пълно слънчево затъмнение за 21 век беше на 21 юни 2001 г. Той започна в южния Атлантически океан и прекоси Южна Африка и Мадагаскар, преди да приключи в Индийския океан.

На 14 декември 2001 имаше пръстенообразно слънчево затъмнение. То започна северозападно от Хавайските острови, преди да прекоси Коста Рика и Никарагуа. На 10 юни 2002 г. имаше ново пръстенообразно слънчево затъмнение. То започна от индонезийския остров Сулавеси, прекоси Тихия океан и приключи край бреговете на Мексико.

На 4 декември 2002 г. беше наблюдавано пълно слънчево затъмнение, при което лунната сянка премина през Южна Африка и Индийския океан и достигна Южна Австралия.

На 31 май 2003 г. беше наблюдавано пръстенообразно слънчево затъмнение в най-отдалечените части на Северното полукълбо. Според астрономите то е доста странно.

Движението му беше от изток на запад вместо по типичния път от запад на изток, защото лунната сянка премина отвъд Северния полюс. Феноменът беше наблюдаван първо в Шотландия, после в Исландия и накрая в Гренландия.

На 8 април 2005 г. имаше така нареченото хибридно слънчево затъмнение - отново необичаен феномен от смесен тип, при който затъмнението изглежда като пълно в една част от пътя си и като пръстенообразно в други части. Това хибридно слънчево затъмнение започна в Тихия океан, югоизточно от Нова Зеландия като пръстенообразен феномен.

После се превърна в пълно слънчево затъмнение над открития океан. Но докато достигне Коста Рика, то отново се беше превърнало в пръстенообразно слънчево затъмнение. Феноменът тогава беше наблюдаван и в Панама, Колумбия и Венецуела.

На 3 октомври 2005 г. имаше пръстенообразно слънчево затъмнение. То беше наблюдавано над Атлантическия океан Испания, Средиземно море, Североизточна Африка и Индийския океан. На 29 март 2006 г. Пълно слънчево затъмнение прекоси половината от Земята, като премина над Бразилия, Атлантическия океан, Африка, Турция, Кавказ, Русия, Киргизстан и Монголия.

На 22 септември 2006 г.

Пръстенообразно слънчево затъмнение беше наблюдавано първо във Венецуела, после в Бразилия, а след това в южната част на Атлантическия океан.

На 1 август 2008 г. имаше пълно слънчево затъмнение, което прекоси половината от Земята, като пътят на лунната сянка върху земната повърхност се проточи от Канада до Северна Гренландия, Арктика, Централна Русия, Монголия и Китай.

На 26 януари 2009 г. пръстенообразно слънчево затъмнение беше наблюдавано над Индийския океан и Индонезия. Следващото пръстенообразно слънчево затъмнение след днешното пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава на 15 януари 2010 г., припомня по темата Франс прес. Следващото пълно слънчево затъмнение пък ще бъде на 11 юли 2010 г.

То обаче ще бъде почти изцяло над южните части на Тихия океан. Негови свидетели ще станат Великденските острови, известни с причудливите си каменни монолитни фигури. Иначе статистиката показва, че древните астрономи за първи път са документирали слънчево затъмнение в Китай преди 4000 години, допълва ДПА.

Една от най-древните легенди, свързана с този феномен, разказва за китайски император, който наредил екзекутирането на двама придворни астрономи, които не успели да предскажат слънчевото затъмнение.

Днешното пълно слънчево затъмнение ще продължи в най-дългата си част според прогнозите на астрономите между 6 минути и 39 секунди и 6 минути и 44 секунди, припомнят Франс прес и ДПА. Този рекорд обаче ще бъде поставен над една почти необитавана зона от Тихия океан.

Рекордът ще бъде подобрен едва през 2132 г. Така че днешният феномен е определен от специалистите като най-продължителното пълно слънчево затъмнение за целия 21 век, отбелязват Франс прес и ДПА.

Лунната сянка ще се плъзне върху земната повърхност по коридор с дължина от 15 000 км и широчина от 200 км.

Пътят на лунната сянка ще премине през Индия, Непал, Бутан, Бангладеш, Мианма, Китай и накрая ще достигне южните японски острови от архипелага Рюкю, разположен между Тайван и остров Кюшу, припомня Франс прес.

В тези райони феноменът ще бъде пълен, докато в по-голяма част от Източна Азия и от Индонезия ще има само частично слънчево затъмнение, припомня ДПА.