Служебно изготвени протоколи в София действително има и това е установено при вчерашното приемане на документите на Столичната избирателна комисия, потвърди на брифинг пред журналисти говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Тя уточни, че за това е имало решение на ОИК-София протоколи да бъдат издавани въз основа на въведени разписки в изчислителния център. По думите й не е ясно какви са основанията тези протоколи да ги няма в ОИК, но комисията е взела някакво решение и в ЦИК са получени около 35 такива служебни протоколи.

БСП започна касиране на вота в София. Oще...

Негенцова уточни още, че тези протоколи не носят подписа на членовете на секционната избирателна комисия.

Така че решението е на Общинската избирателна комисия и политическите сили могат да предприемат по тяхна преценка съответните действия, коментира казуса Негенцова.

По казуса с двамата депутати от ГЕРБ - Станислав Иванов и Иван Божилов, които в нарушение на изборния кодекс присъстваха в ОИК при предаване на протоколите, Негенцова каза, че ЦИК е посочила изрично в свое писмо, че подобна възможност в закона не се предвижда.

В същото време има постъпило обяснение от страна на ОИК-София в ЦИК, според което законът не е бил нарушен, защото депутатите са присъствали като координатори на партията там.

ЦИК ще вземе по-късно днес и решение по призива на омбудсмана Константин Пенчев да бъде възстановено правото на гласоподавателите в забранителния списък да могат да упражнят правото си на вот на втория тур, каза говорителката на ЦИК.

По повод жалбите и исканията на ГЕРБ за касиране на изборите в Кърджали и на БСП - в София, Негенцова посочи, че решенията на общинските избирателни комисии, свързани с избора на общински съветници и кметове, подлежат на обжалване в съответните административни съдилища.

ОИК София обяви официално Фандъкова за спечелила вота в столицата и опроверга обвиненията за нарушения
Още...

Политическите сили са тези, които трябва да преценят дали да подадат жалби срещу тези решения и какви биха били основанията за това, уточни говорителката на ЦИК.

Другият говорител на ЦИК Бисер Троянов уточни, че броят на недействителните бюлетини, намерени в урните е 229 844. Те включват както празните бюлетини, така и тези, които нямат два печата.

Между невалидните бюлетини има и такива, в които вотът не е отразен със задължителния знак Х. В рамките на същия процент - "6,4", се движат и недействителните бюлетини за местния вот, каза Троянов.

Той посочи, че окончателни резултати от местните избори няма, поради решението на ЦИК да се даде приоритет на президентските протоколи и да се отстранят грешките при първото или при второто им въвеждане.

Извън този процент недействителни са и бюлетините, които са с разкрит вот преди пускането им в урните или са били снимани. Тези бюлетини не участват в разпределението на гласовете.

Стана ясно още, че тъй като ЦИК си дава сметка за всички проблеми, възникнали от сложната процедура на произвеждане на двойните избори, след тяхното приключване ще направи обобщение на всички трудности, които е срещнала при прилагането на Изборния кодекс.

По думите на Негенцова, тъй като ЦИК не е законодателен, а правоприлагащ орган, тя би могла да запознае законодателя с това и той да предприеме съответните законодателни промени.

Помолени да коментират негативната оценка, която наблюдателите на ПАСЕ дадоха на работата на ЦИК, и препоръката в бъдеще да се създаде независим и надпартиен орган за целите, говорителят Бисер Троянов каза, че подобно решение е в компетенциите на Народното събрание при евентуални промени в изборното законодателство.