БСП София касира вота в столицата. Столичните социалисти са подготвили жалба до ВАС заради резултата от изборите в София. Лидерът на БСП-София Румен Овчаров посочи, че жалбата ще бъде изпратена веднага, след като ОИК излезе с решение за резултатите в столицата, каквото към момента няма. Това е сериозно процедурно нарушение, подчерта Овчаров.

На пресконференция в централата на БСП-София той представи мотивите за жалбата. ОИК са били натоварени с провеждането и на президентските избори, което е сериозно законово нарушение. Като друго нарушение Овчаров посочи продължителността на изборния ден, вариращ на места в София от 19 часа до 22 часа. 58-а секция в София е затворила в 18.55 ч.

„Всичко това води до манипулации на вота", категоричен е Овчаров. Според него изборният ден в някои секции е бил удължен, за да може да гласуват хора, за които предварително се е знаело, че ще гласуват за определен кандидат.
Той посочи още хаоса, създаден след вота, депутатите от ГЕРБ, разнасящи чували. „Тези сиромахомилски действия не са инцидент", посочи още Румен Овчаров.
Като пример той посочи, че в 129 училище в столицата представителката на ГЕРБ Поля Михайлова е активно участвала в броенето на бюлетините. 13 секции в 5-о училище са зарязали протоколите, защото никой не им е осигурил транспорт до ОИК.

„В болшинството секции липсваха две кабини задължителни по Изборен кодекс", заяви още Румен Овчаров. Оказва се също така, че 100% от протоколите на СИК са сгрешени. 37 са служебно броените от ОИК протоколи на СИК. Румен Овчаров посочи още, че има протоколи на СИК без имена и подписи, други пък са подписани от по-малко от 50% от членовете им.

Според лидера на БСП-София документите в 10% от изборните секции са съмнителни. За доказателство Овчаров показа оригинални протоколи от СИК. Той не каза от къде социалистите са се сдобили с оригиналните документи, но на шега обясни, че ги намерили, разхождайки се по улиците около зала „Универсиада". „Те депутатите, като са носели чувалите, някои са се оказали скъсани", обясни Овчаров.

Социалистите представиха и данни за недействителните бюлетини в София: за президент - 9 440, за съветници - 14 149, за кмет на Столична община - 11 703. До социалистите са стигнали сигнали за опити членове на СИК да правят бюлетините недействителни.

Овчаров посочи, че две декларации са изпратени до председателя на ЕК Жозе Барозу по повод изборния процес у нас - от групата на социалистите в ЕП и от групата на либералите.

Този изборен ден беше срам за България. Това заяви от своя страна Георги Кадиев. Аз лично се срамувам от тези избори, в тях загубихме много като българи, допълни той.

По думите му никой не може да каже колко столичани не са успели да стигнат до урните. Нарушенията са драстични, смята той. 200 гласа не стигнали на левицата, за да вкара 16-ти съветник в общината.
"Започваме битка да си върнем гласовете", закани се Кадиев. Изложихме се пред целия свят, станахме за смях и срам, смята още той.

Социалистите очакват положително решение на ВАС по повод на тяхната жалба. На въпрос как гледат на обяснението на депутата от ГЕРБ Светослав Иванов, че бил в зала Универсиада, за да помага на бременна жена да пренесе чувала с изборните документи, Кадиев призова всички бременни жени членки на СИК да отидат в централата на БСП-София, да си дадат данните и столичните социалисти ще им носят чувалите.