Софийски апелативен съд призна за виновни дупнишните бизнесмени братя Галеви. Съдът осъди Пламен Галев на 7 години затвор, а Ангел Христов - на 5 години лишаване от свобода.
На излизане от съдебната зала братя Галеви отказаха да коментират решението на съда. Пламен Галев посочи единствено, че ще обжалва присъдата.

Двамата братя Галеви заедно с Апостол Чакалов-Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето, Георги Градевски-Конана, Красимир Оков и Георги Блатски са подсъдими за организиране, ръководене и участие във въоръжена престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх.

Софийски апелативен съд прие, че организираната престъпна група е действала от февруари 2007 година до февруари 2009-та.

Пламен Галев бе признат за виновен за това, че е ръководил организирана престъпна група с цел принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх.

САС призна Галев и за виновен за това, че като съизвършител с Ангел Христов е принудил Пламен Миланов да прехвърли на Галеви 50% от дружествените си дялове в таксиметрова фирма, с което му е нанесена имуществена вреда на обща стойност 82 хил. лв.

Софийски апелативен съд определи също така Пламен Галев да излежава присъдата си при първоначален строг режим, да заплати глоба от 10 000 лева и реши една трета идеална част от имуществото му да бъде конфискувано в полза на държавата.
Периодът на задържането от 5 декември 2008 до 16 юни 2009 ще бъде приспаднат от присъдата му.

Ангел Христов бе признат за виновен за това, че е участвал в организираната престъпна група, както и че като съизвършител е принудил Пламен Миланов да прехвърли на престъпната група половината от дружествените си дялове. Ангел Христов ще трябва да излежава присъдата си от 5 години затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Той трябва да заплати глоба от 7000 лева и една четвърт от идеалната част на имуществото му ще бъде конфискувана. От присъдата му също се приспада периодът от 21 януари 2009 до 16 юни 2009, когато е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Апостол Чакалов и Владимир Ангелов бяха осъдени на по 4 години затвор, а Георги Блатски - на 3 години и половина.
Георги Градевски бе осъден условно на година и половина с 3-годишен изпитателен срок за това, че е нанесъл средна телесна повреда с особена дързост по време на бой на обществено място на Иван Павлов и Руси Начев.

Единственият с потвърдена оправдателна присъда и на втора инстанция е Красимир Оков, който е сочен за счетоводител на Галеви. Съдът отхвърли гражданския иск в размер на 200 хил. лв. на собственика на таксиметрова компания Пламен Миланов, който е бил принуден да плаща месечни такси за „охрана" на Галеви и е бил принуден да прехвърли половината от дружествените си дялове на тях.

Присъдата може да се обжалва или протестира в законовия 15-дневен срок пред Върховен касационен съд. Осъдените трябва да заплатят всички разноски по делото, както и държавните такси.

Всички подсъдими, с изключение на Владимир Ангелов и Апостол Чакалов, остават с мярка за неотклонение „подписка". Съдът потвърди мярка "парична гаранция" за двамата подсъдими.

Гражданският ищец и частен обвинител Антонио Якимов коментира присъдите малко след като те бяха произнесени в съдебна зала. Той ги определи като "смешно малки" и посочи, че изходът на събитията е такъв.

"Не знам колко време ще съм жив, това е цялата история", сподели разтревожен пред медиите Якимов.
"След като ги осъдиха те няма да оставят нещата безнаказано", убеден е той. Якимов е абсолютно сигурен, че Галеви ще предприемат наказателни акции, защото по думите му "те са хора, които не оставят безнаказано това, че просто някакви дребни хорица са се опълчили срещу тях".

"Как да не се притеснявам, защото буквално заради нас са вкарали най-големия мафиот в цяла България в затвора", каза той. Антонио Якимов посочи обаче, че двамата основни ръководители на престъпната група "са толкова високо във властта, че просто очакваме най-лошото". На въпрос колко високо са във властта, пострадалият отговори: "повече, отколкото може да си представите".

Якимов припомни, че е имало и заплахи като тази от 2005 година, когато е бил пребит. Тогава лично Апостол Чакалов-Тоци и бандата му са го заплашили, че ще убият родителите му, ако се разприказва. Родителите му обаче вече били починали.

Якимов обвини Галеви и за други лични проблеми - раздялата със съпругата му и заплахите срещу семейството му. Гражданският ищец обаче посочи, че е доволен, че има правосъдие и според него това решение на съда доказва, че властите правят нещо.

По-рано Софийската апелативна прокуратура поиска до 10 години лишаване от свобода за дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви.

Делото се гледа на втора инстанция от Софийския апелативен, съд след като през ноември миналата година Окръжният съд в Кюстендил ги оправда напълно.

Апелативната прокуратура настоява Галеви да получат наказание до максималния размер, предвиден в закона. За организиране на престъпна група Наказателния кодекс предвижда от 1 до 10 години затвор.

Държавното обвинение пледира останалите подсъдими, които бяха признати за виновни и в Кюстендил, да получат завишени присъдите. Според прокуратурата, двамата основни подсъдими са изключително опасни, тъй като всички граждани в Дупница се страхували от тях.

Припомняме, двама от тях получиха само 1 година и 4 месеца затвор, а другите бяха осъдени съответно на пробация и условно.