Кюстендилският окръжен съд оправда Пламен Галев, Ангел Христов и Красимир Оков по всички повдигнати срещу тях обвинения.

Съдът отхвърли като неоснователни подадените граждански искове срещу дупнишките бизнесмени.

Борис Велчев пред БГНЕС:
Не бива да се отписва това дело, защото днес се е произнесла първата инстанция. Мисля, че в едно цивилизовано общество трябва да има демократична дисциплина, която налага на прокуратурата да не коментира актовете на съда. Макар че, и тук се надявам да бъда правилно разбран, понякога това е много трудно.

Пламен Галев и Ангел Христов - Геле, както и петимата им приближени - Апостол Чакалов - Тоци, Владимир Ангелов - Стъклето, Красимир Оков, Георги Градевски - Конана и Георги Блатски са обвинени в участие в престъпна група за изнудване и принуда.

Съдът призна за виновен Апостол Чакалов за нанасяне на побой и причиняване на средна телесна повреда.
Той получи една година и четири месеца лишаване от свобода.
За притежание на боеприпаси Владимир Ангелов получи една година и четири месеца, като от присъдите и на двамата се приспада времето за което са били задържани.

Георги Градевски беше осъден на шест месеца пробация за непристойни действия. Георги Блатски беше признат за виновен за нанасяне на средна телесна повреда и получи условна присъда от една година лишаване от свобода, с отложен срок от три години

Братя Галеви и техните приближени бяха арестувани в началото на месец декември 2008г.

В средата на октомври 2008 г. полицията направи операция и провери автокъщи, офиси и жилища в дупнишко.

Тогава за разпит са били извикани Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Не стана ясно обаче дали те са се укрили за едно денонощие или са се явили доброволно в следствието след като са разбрали от медии това, че полицията ги издирва.

След разпита те обявиха, че разследването срещу тях е разработка на МВР, която "удря" по модела в Дупница.

През пролетта на 2009 година Галев и Христов бяха освободени, тъй като бяха кандидат - депутати. Пламен Галев бе регистриран Пламен Галев като независим кандидат за участие в парламентарните избори, а Ангел Христов бе от листата на Партия на Либерална Алтернатива и Мира (ПЛАМ).

Срещу „дупнишката група" бяха проведени общо 17 съдебни заседания. На предишното заседание прокурори поискаха по 8 години лишаване от свобода за Пламен Галев и Ангел Христов. Освен това държавното обвинение поиска налагане на глоба на Пламен Галев в размер на 16 000 лв., а на Ангел Христов - 14 000 лв., както и конфискация на една втора от имуществото им.

Прокурорът поиска 6 години лишаване от свобода за Владимир Ангелов - Стъклето и Апостол Чакалов - Тоци, четири за Георги Блатски, 6 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок за Красимир Оков и 2 години условно, с тригодишен изпитателен срок за Георги Градевски - Конана.

Преди пледоариите по делото бе дадена възможност на подсъдимите за обяснения, от която се възползваха Пламен Галев, Ангел Христов, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов - Стъклето и Георги Блатски. Всички те заявиха, че не се признават за виновни по нито едно от отправените им обвинения.

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.