Руската компания Газпром" и австрийската петролно-газова корпорация OMV подписаха  във Виена, в рамките на визитата на президента Владимир Путин в Австрия, споразумение между акционерите в съвместната компания Stream Austria. То определя принципите на съвместната работа по реализацията на проекта "Южен поток" на австрийска територия.

Своите подписи под документа поставиха председателят на управлението на "Газпром" Алексей Милер и генералният директор на OMV Герхард Ройс, съобщи ИТАР-ТАСС.

Москва уверена, че ще има „Южен поток" в България
Още...

Двете компании имат по 50% участие в съвместното предприятие. Споразумението определя конкретните права и задължения на акционерите, а така също фиксира принципите на финансиране и разпределение на печалбите между тях.

Припомняме, първият природен газ по „Южен поток" трябва да дойде до Австрия в края на 2016 година. Това каза по-рано днес пред журналисти официалният представител на OMV в Москва, Роберт Лехнер.

OMV предложи на "Газпром" дял за участие в австрийската газова борса, съобщи във Виена шефът на австрийската компания Герхард Ройс.

"Ние винаги сме казвали, че ако някой доставя газ в Австрия, то той трябва да има възможност да участва в тази борса. Предложихме на "Газпром" такова участие, но това не е част от подписаното по-рано споразумение", обясни Ройс.

По-рано Европейският съюз не даде разрешение на „Газпром" да участва в газовата борса Central European Gas Hub (CEGH), намираща се в Австрия, тъй като това не съответства с нормите на Третия енергиен пакет.

Борсата в Австрия се явява една от ключовите платформи за търговия на газ в Европа - наред с френската PEG Nord, холандската TPP и британската NBP.

CEGH държи и газовите хранилища в Баумгартен, което позволява на компанията да координира сделките с фактически доставки на газ.

Още през 2008 година OMV планираше да продаде на „Газпром" до 50% от CEGH, от която държи 80 на сто. Останалите 20% са собственост на Vienna Stock Exchange.