„Сегашният курс е курс на катастрофа и ако не бъде променен, тежко и горко на десните". Това коментира бившият лидер на СДС Мартин Димитров в сутрешния блок на Нова Телевизия по повод скандалите сред сините. Припомняме, днес Националният съвет на СДС ще заседава отново за нова номинация за член на Конституционния съд, след като президентът Петър Стоянов отказа.

СДС ръководството готви сеч на депутати
Още...

Димитров отправи остри критики към сегашната политика на сините, посочвайки, че партията се е превърнала в слуга на управляващите. „В момента СДС е изключително зависима от ГЕРБ и Цветан Цветанов", подчерта той, изтъквайки, че и следващата номинация на СДС за конституционен съдия ще е продиктувана от ГЕРБ.
„Това ще бъде кандидатура, която ще посочи ГЕРБ. Вие имате ли някакво съмнение, че който посочи ГЕРБ, това ще номинира СДС?", обърна се към водещите той.

Димитров подчерта, че и номинацията на Петър Стоянов е „поръчана" от управляващите.

Попитан дали не се притеснява, че може да бъде изключен от редиците на СДС, Димитров отговори: „Аз не бих се учудил, защото от ноември това ръководство разпусна женския съюз към СДС, младежкия съюз на СДС и ако иска да закрие и парламентарната група...".

От думите му стана ясно, че евентуалното му изключване дори би било по-добрият вариант, защото самият той не иска да се явява на избори с хора от редиците на сините, които обаче действат като лоялни към други политически сили.

„Ако искам да ми е председател Цветан Цветанов, ще отида в ГЕРБ, но да стоя в СДС и той да ми е председател няма смисъл", поясни Димитров.

Според него настоящите проблеми вдясно са резултат от недалновидните решения на председателя на СДС Емил Кабаиванов, който по думите му е „поел един конфликт от двора на ГЕРБ". „Той трябваше да съобрази да не поема тегобите на други партии. Трябва да имаш разума да не го правиш", изтъкна Димитров, коментирайки още казуса „Марковска" и последвалите скандали сред сините, след като премиерът Борисов „им прехвърли топката" за номинация на конституционен съдия.

Бившият лидер на СДС не спести и други критики към „наследника" си в партията, отбелязвайки, че Емил Кабаиванов не е отрекъл твърденията, че СДС са подкрепили няколко последователни бюджета на ГЕРБ, което не е така. „Той си мълчи и води някакви партийни войни, вместо да излезе и да каже истината", коментира още Димитров по повод настоящия лидер на сините.

„Моята битка винаги е била да спасим СДС и сега въпросът е дали ще успеем", обобщи Мартин Димитров, изтъквайки, че единственият път в момента за десните е да са обединени. „Обединението на дясното за мен означава общо явяване на СДС и ДСБ догодина на избори", подчерта той.