Бившият президент Петър Стоянов отказа на СДС да бъде издигнат за съдия в Конституционния съд.

От прочетените пред „Панорама" негови мотиви стана ясно, че бившият държавен глава не е успял да прекрати международните си ангажименти.
Още когато във вторник СДС го номинира, Стоянов посочи, че има международни ангажименти, които ще му е трудно да прекрати и затова поиска три дни за размисъл.

След това обаче се разрази мегаскандалът между сините депутати и ръководството на СДС.

Отказът на Петър Стоянов идва часове, след като депутатите на СДС ясно показаха, че не желаят да внесат неговата кандидатура в парламента.

След отказа на Петър Стоянов драмите в синьо се задълбочават. Раздорът между лидера на СДС Емил Кабаиванов и сините депутати навлезе в нова фаза.

Вече се чуват коментари, че в понеделник на НС на синята партия депутатите на СДС ще бъдат изключени от партията.

Припомняме, сблъсъкът дойде, след като ръководството на СДС послуша премиера Борисов и номинира Петър Стоянов за член на Конституционния съд на мястото на скандалната Марковска.

Това ядоса депутатите от Синята коалиция.

В това ръководство на СДС за мое съжаление и за наше като народни представители има бъзльовци, коментира в кулоарите на НС Ваньо Шарков. Заради едни трохи от трапезата на ГЕРБ в момента са си заврели главите под масата, подчерта той.

Според него са минати граници в СДС, които не са минали дори политическите опоненти на синята партия. Шарков е обиден, че в партията му се чуват клюки, че родителите му били активни борци на БКП, а те са родени след 1944 година и че баща му бил партиен секретар на телефонен завод, а реално е ветеринарен лекар.

В понеделник СДС трябва да предложи нова номинация за Конституционен съдия. Другите варианти освен Петър Стоянов бяха ексшефът на парламента Йордан Соколов, бившата русенска кметица и син депутат Елеонора Николова, а даже някой спомена и името на съдия Нели Куцкова.