Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че няма доказателства, че терористичната групировка "Ислямска държава" е навлязла и в палестински територии, предаде ТАСС.

Изказването му бе в отговор на въпрос относно разпространената по-рано заплаха от групировката, че ще превземе Ивицата Газа и ще помете и палестинското радикално движение "Хамас", което я управлява.

По думите на министъра, "някои държави" използват подобни слухове, за да принудят палестинските власти да склонят на известни компромиси при мирните преговори с Израел.

Ние няма да допуснем това, категоворичен е той и уверява, че властите изпълняват международните си задължения и се грижат за сигурността.

"Ислямска държава" заплаши по-рано, че ще превземе Ивицата Газа, обвинявайки "Хамас", които контролират палестинската територия, че не са достатъчно "скрупульозни" относно изпълнението на религиозните изисквания.

Видео обръщението, записано от територия във Сирия, владяна от "Ислямска държава", е рядко публично предизвикателство към „Хамас", които предприеха крути мерки срещу джихадистите в Газа, които се противопоставят на примирията на "Хамас" с Израел, както и с помирението с подкрепяната от САЩ съперничеща палестинска фракция „Фатах".

Ние ще изкореним държавата на евреите (Израел), както и вас и "Фатах", и ще бъдете прегазени от нашите пълзящи множества", заявил маскиран член на „Ислямска държава" в записа, адресиран до „тираните от "Хамас".

Върховенството на Шериата ще бъде наложено в Газа, въпреки вас. Ние се кълнем, че това, което се случва в Близкия изток днес, и по-конкретно в лагера Ярмук, ще се случи в Газа", подчертал джихадистът, имайки предвид напредването на „Ислямска държава" в Сирия, включително в квартал на Дамаск, основан от палестински бежанци.

"Хамас" е ислямистко движение, което споделя враждебността на джихадистите към Израел, но не и техния стремеж към глобална религиозна война.