"Ислямска държава" заплаши, че ще превземе Ивицата Газа, обвинявайки "Хамас", които контролират палестинската територия, че не са достатъчно "скрупульозни" относно изпълнението на религиозните изисквания.

Видео обръщението, записано от територия във Сирия, владяна от "Ислямска държава", е рядко публично предизвикателство към „Хамас", които предприеха крути мерки срещу джихадистите в Газа, които се противопоставят на примирията на "Хамас" с Израел, както и с помирението с подкрепяната от САЩ съперничеща палестинска фракция „Фатах".

Ние ще изкореним държавата на евреите (Израел), както и вас и "Фатах", и ще бъдете прегазени от нашите пълзящи множества", заявил маскиран член на „Ислямска държава" в записа, адресиран до „тираните от "Хамас".

Върховенството на Шериата ще бъде наложено в Газа, въпреки вас. Ние се кълнем, че това, което се случва в Близкия изток днес, и по-конкретно в лагера Ярмук, ще се случи в Газа", подчертал джихадистът, имайки предвид напредването на „Ислямска държава" в Сирия, включително в квартал на Дамаск, основан от палестински бежанци.

"Хамас" е ислямистко движение, което споделя враждебността на джихадистите към Израел, но не и техния стремеж към глобална религиозна война.