Процесът срещу Радован Караджич стартира днес в Международния трибунал за военно престъпления в Хага без обаче самият обвиняем да присъства в залата.

До самото начало на заседанието не беше ясно дали бившият лидер на босненските сърби ще застане на подсъдимата скамейка, тъй като преди няколко седмици той подаде молба за отлагане на датата, тъй като не е готов със защитата си.

При повдигане на обвиненията и конституирането на делото Караджич обяви, че ще поеме сам защитата си, а извън зала му помага сдружение от адвокати в Сърбия.

Съдиите по делото обаче решиха, че въпреки физическото му отсъствие в зала, процесът ще стартира. Все пак днешното заседание продължи само 20 минути, а за утре са отложени изслушванията на обвинителите.
Не е ясно дали утре Радован Караджич ще влезе в съдебна зала.

Радован Караджич е обвинен в геноцид и престъпления против човечеството, включително съпричастност към гибелта на 8 000 босненски мюсюлмани в Сребреница в периода на военните действия през 90-те години.

След 13 години укриване и периодични акции на сръбската полиция, за да го издирва, в края на юли месец миналата година Караджич бе открит да работи под чужда самоличност в сръбска лечебница за здравословен начин на живот, арестуван и екстрадиран.

Миналата седмица Караджич заяви, че ще бойкотира открития съдебен процес, тъй като не му е стигнало времето да подготви защитата си по цялото обвинение.

Според обвинението в хода на босненската война от 1992 до 1995година Караджич заедно с други военни и политически лидери чрез насилие са се стремили да изселят мюсюлмани и хървати от територия, провъзгласена от сърбите за тяхна.

Прокурорите заявяват, че Радован Караджич е инициирал, планирал и издавал заповедиза повечето от главните епизоди на войната - обсадата на Сараево, която продължи 44 месеца, задържането на мюсюлмани и хървати в лагери, подстрекателство към убийство на над 8 000 души в Сребреница.

Едновременно с това повече 150 босненски мюсюлмани,преживели масовите убийства в Сребреница, смятат да се съберат пред сградата на съда в Хага.

Радован Караджич е най-високопоставеният представител, който застава пред Хагския трибунал за военните престъпления в бивша Югославия от момента на създаването му през 1993 година.

За изминалите 16 години трибуналът повдигна обвинения срещу 161 души. Сред тях държавни лидери, министър-председатели , началници на генерални щабове и много други лидери от различни страни в конфликта. Повече от 60 от тях получиха вече присъди.

Командващия босненската сръбска армия в началото на 1990 година Ратко Младич все още се издирва.