Топ лидер на „Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за терористичната атака срещу френското списание „Шарли ебдо", съобщават АП и "Франс прес".

Групировката публикува видео, в което заявява, че е отговорна за извършеното нападение срещу редакцията на списанието, при което загинаха 12 души.

Наср ал Анси, топ командир на „Ал Кайда на Арабския полуостров", се появява в 11-минутно видео, качено днес в интернет. Той подчертава, че клането в „Шарли ебдо" е „отмъщение за пророка".

„По отношение на благословената битка за Париж, ние, „Ал Кайда на Арабския полуостров, поемаме отговорност за тази операция като отмъщение за вестителя на Аллах", подчертава Анси.

Списанието публикува карикатури на пророка Мохамед, които са разглеждат като обида към исляма.

Ал Анси заявява, че Франция е на „страната на сатаната" и предупреждава, че ще има още „трагедии и терор". По думите му клонът на „Ал Кайда" в Йемен е „избрал целта, изготвил е планът и е финансирал операцията".

„Героите получиха задача и я изпълниха", отбелязва още той.

Заповедта за терористичната операция е била дадена лично от лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири.

Междувременно Иран осъди публикуваната карикатура на пророка Мохамед от списание „Шарли ебдо" в новия брой, предаде „Франс прес".

Корицата на списанието „провокира емоции сред мюсюлманите и нарани техните чувства по света, и може да подпали порочен кръг от екстремизъм", отбелязва външното министерство на Иран.

Вчера Главното мюфтийство на Египет осъди новата карикатура.

В същото време стана ясно, че известният френски комик Диодоне е арестуван по обвинения в защита на тероризма, след като публикува във „Фейсбук" коментар по адрес на извършените атентати в Париж.

Френското правителство подготвя нови антитерористични мерки и обяви, че всеки ще бъде изправен пред съда, ако защитава тероризма.

Комикът също си спечели популярност през 2013 година, когато футболистът Никола Анелка получи забрана да не играе 5 мача заради използван от него жест, измислен от Диодоне, който се разглежда от мнозина като антисемитски.