За избора и интронизацията на новия български патриарх Българската православна църква посреща най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви.

Те започнаха да пристигат в София още на 22 февруари.

Сред клириците-чуждестранни гости са предстоятелите на Кипърската архиепископия - Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър; и на Чешката и Словашката митрополия - Негово Блаженство Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи; както и митрополити, епископи и други пратеници на останалите православни патриаршии, архиепископии, митрополии.

След завършека на патриаршеския избор литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към храма  „Св. Александър Невски" през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в Р. България.

Митрополит Галактион е болен, пропуска избора на патриарх
Още...

Новата зелена патриаршеска мантия с инициалите „Б.П." - „Български патриарх" - в момента се шие и извезва, очаквайки да влезе в свещена употреба на 24 февруари. Личната шивачка на приснопаметния Български патриарх Максим в момента довършва бялото було (патриаршеската епанокамилавка), с което новият ни патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация, посочват от Светия синод.

Останалите патриаршески инсигнии: енголпията, нагръдният кръст и патриаршеският жезъл също са готови за този тържествен ден, какъвто България не е изживявала от 41 години насам. Те ще бъдат поднесени на новоизбрания Български патриарх от първия, втория и третия по старшинство епархийски митрополити на специално изграден за целта подиум.

Към края на интронизацията новият Български патриарх ще застане на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин" за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин", а след тях и хора с миряните - 3 възгласа „Достоин".

Кандидатите за патриарх, избрани на заседание на Светия синод да се борят за патриаршеския престол са Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил.