Старозагорският митрополит Галактион е болен от бронхопневмония и най-вероятно няма да присъства на избора за патриарх утре. Отец Михаил, който е сред близките на дядо Галактион, потвърди пред БНТ за болестта на митрополита и уточни, че му е препоръчано да се лекува на легло.

Митрополит Галактион е един от тримата митрополити, от които ще се избира патриарх.

Заради тежкото си състояние Галактион е бил посетен в Стара Загора от наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил, врачанския митрополит Калиник и русенския митрополит Неофит, който също е от митрополитската тройка, съобщава Радио Стара Загора.

Въпреки че вчера преди обяд Светият синод не успя да се събере на заседание и да разгледа забележките на митрополит Кирил, снощи все пак се е провело заседание на митрополитите.

Запознати с делата на БПЦ коментираха, че дори и да е болен някой от митрополитите, това не би могло да попречи на Патриаршеския избирателен събор. В случай, че бъде избран, Галактион ще трябва да дойде за интронизацията си.

Тази сутрин в Синода започна регистрацията на делегатите на събора. Делегатите са настанени в хотел "Рила", те ще се регистрират днес или утре рано сутринта. Утре сутринта ще се знае и има ли кворум от необходимите 107 души.

Вече са готови и патриаршеските инсигнии. Новата зелена мантия, бялата епанокалимавка, патриаршеския жезъл, три енголпии, короната. Мантията и епанокалимавката са ушити от две жени - едната бивша служителка на патриарха, другата - близка до БПЦ. Размерът е среден вариант между трите ръста на тримата митрополити.