Украинският модел Анна Дурицкая, която е била с Борис Немцов по време на убийството в петък вечерта до Кремъл, заяви по Скайп за телевизионния канал «Дожд», че не е видяла лицето на убиеца, тъй като е бил зад нея, съобщават руски медии.

„Не знам откъде се появи. Той беше зад мен. Обърнах се и единственото нещо, което видях беше кола със светъл цвят. Не успях да видя какъв модел е автомобилът и какви номера има, колата изчезна", разказа тя по повод на извършителя.

След стрелбата тя се обърнала към шофьор на преминаващ наблизо снегорин да й даде телефона на полицията, за да се обади. По думите й силите на реда са дошли на мястото на престъплението до 10 минути.

В деня на убийството на Немцов някои охранителни камери били спрени?
Още...

Приятелката на Немцов се оплака, че цяла нощ след убийството е била разпитвана от полицията без присъствието на нейния адвокат. В полицията са й казали, че трябва да премине през детектор на лъжата.

„Най-вероятно ще трябва да ми направят полиграфски тест, един следовател ми каза", изтъкна тя.

Преди убийството, по думите й, тя се е срещнала с Немцов в кафене в ЦУМ, а после са решили да повървят пеша до дома на политика. „Нямаше нищо подозрително преди убийство", допълва тя в интервюто.

Анна Дурицкая разказа още, че сега живее в квартирата на приятел в Москва и има охрана. Тя каза, че не й разрешават да се прибере в Украйна, докато не приключи разследването. Украинката няма да ходи на погребението на Немцов утре.

Анна не знае каква е причината за убийството на политика. Но тя изключва убийството да е свързано с ревност. Самата Дурицкая призна, че е с Немцов от три години.

Адвокатът на украинския модел Вадим Прохоров заяви, че тя няма да се подлага на детектор на лъжата, тъй като е шокирана от случилото се, а полиграфът според него е свързан със стрес.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви на среща на ООН по правата на човека в Женева, че подлото убийство на Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, за да не могат виновниците да се изплъзнат от отговорност.

"Кощунствено е да се използват такива трагедии, като подлото убийство на Борис Немцов, за опити да се подменят органите на следствието и правосъдието и да се издигат откровено  политизирани, голословни и провокационни интерпретации", добави той.

Лавров припомни, че руският президент Владимир Путин "незабавно даде всички необходими поръчения" във връзка с разследването и изпълнението им е "взето под особен контрол".

Стана ясно също, че съд в Москва е отклонил молбата на опозиционера Алексей Навални, който се намира под административен арест, да бъде пуснат временно, за да присъства на погребението на Немцов, което ще се проведе утре.