Някои от разположените камери в района на извършеното убийство на руския опозиционер Борис Немцов са били изключени в петък поради ремонт, отбелязва руският вестник „Комерсант".

Припомняме, Немцов беше убит минути преди полунощ в петък на Москворецки мост до Кремъл. Според разследването извършителите на убийството са произвели шест изстрела. По време на убийството Немцов се е разхождал с украинския модел Анна Дурицкая, която не е пострадала.

Според вестника видеата от охранителните камери са замъглени или просто липсват, тъй като са били временно изключени за ремонт.

Обаче по-късно пресслужбата на кметството на Москва съобщи, че всички камери в столицата са работили и не е имало никакви ремонтни дейности в деня на убийството, отбелязва „Комерсант".

Всички камери от градската система за видеонаблюдение в нощта на 27-ми срещу 28-ми са работили изправно, всички материали са предоставени на следствените органи, никаква работа по оборудването по това време не е извършвана, допълва се в съобщението.

В същото време официалният представител на Федералната служба за охрана (ФСО) в Русия Сергей Девятов съобщи, че камерите не покриват Големия Москворецки мост. По думите му всички камери на ФСО са работили по време на убийството.

Късно в събота местна телевизия пусна видео с убийството на Немцов.

Изданието също пише, че четирите куршума, с които е убит Немцов, са били произведени през 1986 година, а другите два - 1992 година. Използван е пистолет „Макаров" или преправен газов пистолет ИЖ. Разследващите вярват, че нападателите веднага са изхвърлили оръжието в реката след убийството.

По-рано днес стана ясно, че руската полиция е изготвила фоторобот на убиеца на Борис Немцов. Става дума за мъж с ръст 170-175 см, нормално телосложение, късо подстриган, тъмнокос. Убиецът е бил е облечен със сини дънки и кафяво яке, разкриха от следствието.