Взаимни обвинения си отправиха управляващите в лицето на ГЕРБ и Реформаторите относно вчерашното гласуване на въпросите от референдума на президента.

Припомняме, че вчера депутатите решиха, че референдум ще има, но орязаха двата въпроса на държавния глава - за мажоритарното и задължителното гласуване. Така наесен хората ще изразят мнението си само по електронното гласуване.

Относно въпроса за задължителния вот, който изгърмя след прегласуване, Десислава Атанасова от ГЕРБ изтъкна, че някои от колегите й споделили, че са имали проблем с пултовете.

"Като лична загуба приемам, че няма да има референдум по трите въпроса", изтъкна герберката в ефира на Нова телевизия, но с уговорката, че няма да се оправдава от името на всички, които не са гласували.

Реформаторът Вили Лилков опроверга Атанасова като изтъкна, че при проблем с пулта всеки народен представител вдига ръка, за да му се реши проблемът.

Защо в рамките на 5 секунди се дръпнаха вашите колеги и останаха в залата, а не гласуваха умишлено, попита Лилков и призова "не прехвърляйте вината". Защо не подкрепихте пропорционалното гласуване?, продължи да пита реформаторът.

Атанасова пък му отвърна с въпроса: "А вие защо не подкрепихте мажоритарното гласуване".

Според герберката в това управление отговорността трябва да бъде споделена. По думите й само ГЕРБ срещу всички останали подкрепили мажоритарното гласуване.
Атанасова напомни, че президентът е задал въпросите на почти половин милион граждани, които са се подписали да има референдум. Тя отрече да има някакви уговорки между ГЕРБ и някои от останалите им колеги.

Депутатката подчерта, че вчера дебатът е бил "за" или "против" мнението на хората и всеки има лична отговорност. В тази насока тя напомни и на представителя на опозицията Чавдар Георгиев от БСП, че са обсъждали възможността да се пита суверенът.

Социалистът на свой ред отвърна, че най-малко БСП ги е страх от думата на народа. Той преповтори опасенията на опозицията, че задължителното гласуване в комбинация с електронно дават огромни възможности за манипулация на избора. Затова президентът вчера получил шамар.

Реформаторът Вили Лилков изтъка, че въпросът на Росен Плевнелиев за мажоритарния избор бил общ, неясен и не позволявал на гражданите да разберат за какво гласуват. Затова предложили нещо конкретно - подкрепяте ли мажоритарното гласуване със засилване на преференциалния вот (т.е да стане задължителен), но това така и не се прие.

Лилков заяви, че още по време на консултациите в президентството изразили желанието си за засилване именно на преференциалния вот. В групата на РБ решили всеки да гласува по съвест. Той коментира и варианта на ДПС за 100% мажоритарен вот. По думите му това щяло да сработи само в полза на ГЕРБ и ДПС.