Зрелищно и със скандал започна първия парламентарен контрол за годината (припомняме, той се предава пряко по националната телевизия).

Преди началото на контрола в своя декларация ГЕРБ нанесе удар по групата на Яне Янев във връзка с разкритията на ДАНС за нередовността на подписката на РЗС за провеждането на референдум.

От името на ГЕРБ зам.шефката на ПГ на управляващата партия Иска Фидосова заяви, че с подписката е извършено безпрецедентно, безскрупулно погазване на основни закони, включително и конституцията и посочи данни, установени от ДАНС.

Хора като Яне Янев нямат място в българския парламент", обяви тя и настоя всички парламентарни групи да осъдят поведението на РЗС, Яне Янев и неговите кукловоди. Това става само час преди на редовната си пресконференция РЗС да пуснат записа от разговора между Фидосова и митническия шеф Ваньо Танов.

От своя страна Яне Янев поиска от парламентарната трибуна оставката на премиера Бойко Борисов, определяйки днешния ден като най-срамният за българската демокрация.

Щом българският премиер може да нарежда по телефона на Ваньо Танов да прави контрабандни схеми, какво му пречи да разпореди Цветлин Йовчев да отиде по домовете и да репресира почтени български граждани, попита Янев.

Той поясни, че вчера поискал обяснение как без прокурорско постановление са нахлули в домовете на 750 български семейства и отговорът бил, че било разпоредено от Цецка Цачева. Тя по съвместителство главен прокурор на държавата ли е, попита Янев.

Искам оставката на Бойко Борисов. Бойко Борисов разрешава в тази държава да се случват тези пародии", заяви Янев, подчертавайки, че България може да се излекува от тази милиционерска параноя по един единствен начин - оставка на правителството на Бойко Борисов.

Изтъквайки, че БСП не подкрепя искането на РЗС за референдум и за свикване на Велико народно събрание, лидерът на социалистите Станишев се обърна към Фидосова по повод изчетената от нея декларация.

Вие ли, г-жо Фидосова, ще определяте кой ще участва и кой - не, в българския парламент", възмутен попита той. „Как може ДАНС да се занимава с верността на една подписка, каквато и да е тя", попита още Станишев.

Той изтъкна, че България няма нужда от Велико народно събрание, нито от нова конституция, нито от президентска република, нито от едноличен режим. За сметка на това, лидерът на БСП разкритикува действията на ДАНС по отношение на проверката на подписката. „Това е една не полицейска, а милиционерка държава. Преди 1989г. беше такава", коментира той.

От БСП поискаха да бъдат отложени днешните дебати за Шенген и вместо това премиерът да даде обяснение за скандалните си разговори с Ваньо Танов, стенограми от които се появиха в пресата.

След традиционното ръкуване с премиера, лидерът на Атака Волен Сидеров в поредна за деня декларация също заклейми подписката на РЗС и поясни, че внесените с нея 597 000 подписа още в самото начало са възбудили съмнения, че има нещо гнило и това е дало повод за сигнал в ДАНС, а вчера до председателя на парламента е дошъл отговора от шефа на „родното ФБР" с установените факти.

Сидеров подчерта, че ДАНС са установили шокиращи измами. Според него прокуратурата трябва да поиска имунитета на Янев.