Не се срамувам да бъда против едно стадо", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.
Той е категоричен, че външният министър Николай Младенов показва с предлаганата декларация, че е чуждо тяло в българската дипломатическа служба.

Станишев говори в рамките на започналото обсъждане в НС на декларацията за дипломатите, свързани с Държавна сигурност.

Оказа се, че единствено БСП е против декларацията, като дори другата част от сериозната опозиция - ДПС, заяви своята подкрепа на документа, създаден от външната парламентарна комисия.

Според управляващите, констатацията, че половината от настоящите посланици са свързани със службите за сигурност на тоталитарния режим е факт, който блокира работата на дипломатическата служба и поставя под голям риск авторитета на България.

В проекта на декларацията се отправя призив всички такива дипломати доброволно да се оттеглят от задграничните си постове, за да ограничат негативния ефект върху образа на България.
С декларацията се призовават компетентните институции, включително президента, да предприемат необходимите действия за отзоваване на посланиците.

Призовава се и Министерски съвет да внесе необходимите законови промени, които да не позволяват българската дипломатическа служба да бъде излагана на риск, заради връзки със секретните служби на тоталитарния режим.

Станишев упрекна управляващите, че прилагат двоен стандарт и попита защо Цветан Цветанов не си подаде оставката, след като всички знаят, че е работил в „Държавна сигурност", по-точно в нейното Седмо управление.
Това важи и за шефа на митниците Ваньо Танов и за шефа на „Гранична полиция" и за четирима областни управители на ГЕРБ и много други представители на управляващите в държавните институции, добави Станишев.

„Не ни приказвайте, че авторитетът на държавата щял да пострада заради дипломатите и посланиците", изтъкна още той и отбеляза, че 11 души от предложените за отзоваване са с известна агентурна принадлежност още от 2007-2008г. - след проверка на други институции.

„Холандската кралица отдавна е приела българския посланик, но министър Младенов има възражения, оказва се, че българският посланик в Кабул е награждаван за принос в периода 2007-2010г., но министър Младенов има възражения. Какво е това лицемерие?", попита с недоумение Станишев.

Той каза още на управляващите, че поставят в „глупаво, неудобно положение" държавите, които са знаели и за дали агремани на дипломатите ни, а сега им се казва „абе, вие сте се объркали".

Станишев предупреди ГЕРБ, че ще обезглавят още 35 посолства в момент, в който трябва да се върши ежедневно работа в интерес на България. По думите му опасно е, че парламентът се подвежда по това, което предлага министърът.

Юнал Лютфи от ДПС обясни защо партията му ще подкрепи декларацията. Върху тези наши висши дипломати легна сянката на недоверието на управляващите в тези страни. Тези посланици трудно биха могли да изпълняват своите задачи и следва да бъдат отзовани по един цивилизован начин, каза Лютфи.

В крайна сметка със 152 гласа „за" депутатите приеха декларацията. 33-ма народни представители от левицата гласуваха „против" и един независим.

Освен това бяха приети редакционните поправки, предложени от Иван Костов.