Военновъздушните сили на НАТО нанесоха нови удари по различни обекти в либийската столица Триполи. Според данните бомбардировките са насочени към сгради, принадлежащи на армията и либийските служби за сигурност, съобщава БиБиСи.

Рано тази сутрин натовските сили нанесоха въздушни удари по централната част на либийската столица. Очевидци съобщиха за пет силни взрива в района на резиденцията на либийския лидер. Те са усетени в хотела, в който са настанени чуждите журналисти.

След нанесените въздушни удари бяха задействани сирените в града, освен това са чути и спорадични изстрели от леки оръжия и оръжия с по-голям калибър.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.