Главният секретар на МВР комисар Валентин Петров заяви на извънредна пресконференция, че е изпратил днес писмо до Военноокръжна прокуратура, с което моли да бъдат проверени твърденията на главен инспектор Тодор Димов, изнесени в днешно негово интервю, както и разпространени в други медии.

Припомняме, сред изявленията на отстранения зам.шеф на ОДП Разград Димов бе и това, че е твърде притеснителен големият интерес към разработката „Куйович" и че лично Валентин Петров - тогава шеф на Национална служба „Полиция", е взимал документи по оперативната комбинация.

Не мога да гадая какво е имал предвид Димов и затова изпратих писмото до прокуратура", каза Петров.

Не смятам да влизам в махленски спорове, кой прав - кой крив, прокуратурата ще се произнесе", допълни главният секретар на МВР.

Той каза, че твърденията на Димов засягат институцията МВР, като е било споменато в частност и неговото име.
Твърди се, че се прави чадър над производството и трафика на амфетамини. Категорично мога да заяви, че нямам такива данни, отсече Петров.

По думите му той е имал подозрения, че могат да бъдат укрити документи, уличаващи служители в неправомерни действия.

Припомняме, Димов и редица служители на ОДП Разград бяха наказани заради издаването паспорт на Куйович.

В отговор на журналистически въпрос дали има финансов интерес от канала за амфетамини или не, Валентин Петров категорично заяви, че няма никакъв такъв интерес.

Според Петров - който е бивш шеф и на НСБОП, твърденията на Тодор Димов от предишно негово интервю показват непознаване на Закона за МВР и другата нормативна база, по която работи МВР.

Петров посочи, че не смята да прави оценки на Димов нито като служители, нито като личност и че очаква оценката за неговия професионализъм да бъде направена в хода на разследването

На въпроса дали е имало 4 тона хероин, Петров заяви „в документа, който аз съм виждал, нямам спомен да е имало такива тонове и може да се окаже, че те са във фантазията на някого."

По повод на подписания от бившия вече главен секретар на МВР Илиев документ за издаване паспорт на Куйович, Валентин Петров каза „аз не бих подписал такъв документ".
Той определи като много неприятен факта, че се правят опити да се създаде впечатлението, че в МВР има такава практика.

Аз по време на моята практика в МВР не познавам подобен случай, категоричен бе Петров. По думите му основният въпрос е може ли и законосъобразно ли е издаването на такъв документ.

По неговите думи след издаването на паспорта очевидно не са извършвани почти никакви действия.
Стана ясно обаче, че въпросният паспорт не е издирен.

Както и министърът на вътрешните работи Румен Петков, Валентин Петров също заяви, че е научил за случая четири месеца по-късно.
Според него това би могло да говори за неспазване на субординация, а причините за това според Петров би трябвало да покаже проверката.

Запитан дали преценява като грешка или като неуспешна операция случая „Куйович" Валентин Петров заяви категорично, че според него изобщо не става дума за оперативна комбинация, а за издаването на паспорт.

Припомняме, в интервю на първи януари подалият оставка главен секретар на МВР Илия Илиев заяви, че е имало оперативна комбинация за допускането на 4-те тона хероин у нас, където те трябвало да бъдат заловени, като част от плана за разбиването на наркоканала.