Производство на амфетамин в България и трафикът му към Турция и Сирия генерират огромни печалби, докато от трафика на хероин печелят само наркотрафикантите.

Това каза отстраненият от длъжност зам.-директорът на ОДП - Разград Тодор Димов в предаването „Коритаров Live" по Нова Телевизия.
По думите на Димов към производството на амфетамин в страната ни има големи икономически интереси.

Димов изрази отново опасенията си, че животът му, както и на семейството и колегите му са застрашени след изваждането на детайли около разработката "Куйович".

Припомняме, миналата седмица от МВР информираха за засечени нарушения в ОДП Разград във връзка с издаването на паспорт на сръбския наркотрафикант Куйович.

Според министър Петков Димов е заблудил бившия вече главен секретар на МВР Илия Илиев, който е парафирал - с превишаване на служебните си задължения, разрешение за издаване на паспорт.

Още като започнах да работя по „Куйович" колеги ме предупредиха да не се занимавам, защото „ще бъда изпържен. Те са били наказвани, глобявани от Валентин Петров, защото са работили по този случай
                   Т. Димов

По версията на Илиев обаче подадената от него оставка е за разрешението му за допускане у нас пратка от 4 тона хероин в рамките на операцията по разбиването на групата на Куйович.

„Няма как да знам дали има политически чадър над това производство, но бях притеснен от факта, че се прояви изключителен интерес към тази разработка", сподели бившият зам.-директор на ОДП - Разград.

По думите му интерес е проявил Валентин Петров - тогавашният директор на Национална служба "Полиция" (в момента главен секретар на МВР на мястото на подалия оставка заради разработката „Куйович" Илия Илиев бел.ред.).

„Още като започнах да работя по „Куйович" колеги ме предупредиха да не се занимавам, защото „ще бъда изпържен". Те са били наказвани, глобявани от Валентин Петров, защото са работили по този случай", заяви Димов.

През почивен ден Валентин Петров дойде да вземе документите за оперативната комбинация.
Това не е обичайна практика - можеше да бъдат изискани по служебен ред, каза Димов.

По думите му обаче, това е много „чувствителна информация" и той би я споделил само в специална комисия.

На въпрос защо в рапорта му не е споменато количеството - 4 тона хероин, бившият зам.-директор на ОДП- Разград каза, че количеството не е толкова важно.

„Това е класифицирана информация, тя е спомената в други секретни документи", изтъкна той.

Има икономически интереси и борба за власт - вътре в МВР. Това са мои предположения, но бих ги описал само в комисия."

От края на септември след скандала ни забраниха да работим по случая.
По думите му, ако работата е продължена, е щяло да се достигне до нещо конкретно.