От задържаните 17 служители на МВР, съдът пусна двама без никаква мярка за неотклонение. Петима са с „подписка" и десет са с „парична гаранция". Решението беше обявено след близо 8 часа заседание на съдебния състав.

Съдът остави без мярка Николай Георгиев, тъй като срещу него няма никакво уличаващо обстоятелство. По отношение на задържания Велин Велинов, който е кандидат за кмет на село Нови хан, магистратите посочиха, че той без правно основание е привлечен като обвиняем, тъй като кандидатите в местни избори не могат да бъдат арестувани.

Съдът пусна с най-леката мярка „подписка" - Веселин Стоилов, Петър Свиларски, Георги Гушанов, Тодор Райков, Костадин Петров.

Мярка „парична гаранция" бе определена за Йордан Иванов - 3000 лева, за Арсо Демирев - 4000 лева, за Светослав Димитров - 1000 лева, за Борислав Гълъбов - 2000 лева, за Стефан Ковачев - 3000 лева, за Красимир Маринов - 3000 лева, за Гриша Спасов - 3000 лева, за Павел Петков, Петър Златанов, Константин Петков - по 1000 лева.

Софийски градски съд гледа мерките за неотклонение на полицаите, задържани при операцията "Палките" 2.

Те бяха докарани в СГС под засилена охрана, а медийният интерес бе огромен. Всички задържани криеха лицата си.

Пред съда застанаха Арсо Демиров, Борислав Гълъбов, Велин Велинов, който е кандидат за кмет на село Нови Хан, Веселин Стоилов, който е с най-малко стаж в редиците на МВР - по-малко от 8 месеца и все още се обучава да е полицай, Георги Гушанов, Гриша Спасов, Йордан Иванов, Константин Петков, Костадин Петров, Красимир Маринов - с най-дълъг стаж в редиците на МВР-28 години.

Другите обвиняеми са Николай Георгиев, Павел Петков, Петър Свиларски, Петър Златанов - икономист по образование, Светослав Димитров, който е поверил защитата си на ексчервената депутатка Татяна Дончева, Стефан Ковачев, Тодор Райков.

Според прокурор Калоян Ангелов всички те са участвали във вземането на подкуп от шофьори. Той изтъкна, че те са извършили тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. Според държавното обвинение има опасност да се укрият, а като служители на МВР могат да опитат да въздействат на свидетели.

Калоян Ангелов изтъкна, че деянието е извършено от полицаите с "наглост, упоритост и безочие". Това го накара и да избухне в съдебна зала: "Слава Богу, че не съм шофьор и не мога да бъда обвинен в предубеденост, но тази държава е пропищяла от такива контрольори", подчерта той.

Според защитата на арестувания кандидат-кмет с искането си за постоянен арест прокуратурата цели само медиен ефект. Извършеното престъпление от клиента й тя определи като "обичаен случай на длъжностно престъпление".

Защитата на Веселин Стоилов подчерта, че за клиента й това е единичен случай. Той е обвинен, че заедно с Петър Свиларски взели 20 лева от Четин Мехмед. Свидетелят обаче не може да разпознае полицаите, на които е дал 20 лева, поне така е заявил в свидетелските си показания.

Освен това Четин Мехмед посочва, че сам предположил, че след като го спрели полицаите, трябва да им даде пари.