Спецакция под кодовото наименование "Палките 2" стартира на територията на София и е насочена срещу корупцията в МВР. Разследването е започнало по сигнал на гражданин.

В хода на операцията са задържани служителите от една цяла смяна от столичната пътна полиция. Става дума за 17 души, които ще бъдат обвинени, че са действали като организирана престъпна група за подкуп, заяви зам.-градският прокурор Роман Василев.

По думите му „Палките 2" е продължение на „Палките", която се проведе преди няколко месеца. През юни бяха арестувани десет корумпирани ченгета от магистрална полиция в Пловдив и Пазарджик, които редовно прибирали рушвети по магистрала "Тракия".

Операцията се реализира от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност" и СДВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура. Започнати са действия по образуването на досъдебни производства.

Разследването срещу арестуваните пътни полицаи е започнало по сигнал на рекетирани шофьори, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов и добави: „Множество граждани са изложили своите оплаквания пред "Вътрешна сигурност" на МВР, след което беше образувано досъдебно производство и започна събиране на доказателства срещу тези полицейски служители с всички способи, които Наказателно-процесуалния кодекс позволява."

Стана ясно още, че сред потърпевшите има и чужденци. Мястото, където пътните полицаи са събирали парите, е било изходът на магистрала "Тракия". Освен свидетелски показания, срещу тях има и записи от намиращите се на мястото видеокамери.

Николай Кокинов подчерта, че те са събирали малки суми от граждани, но редовно. По думите му те ще бъдат обвинени в организиране на престъпна група за рекетиране, тъй като те всяка сутрин са се събирали на едно и също място, събирали са всички събрани пари и са си ги поделяли по равно.

Прокуратурата ще поиска налагане на мярка за неотклонение „постоянен арест."