ВМРО остро се противопостави на изказвания на външния ни министър Младенов по време посещението му в Скопие.

Воеводите изразяват „силното си недоумение и разочарование" от позициите на външния министър, заявил „безусловна" подкрепа за членството на Македония в ЕС.

Партията на Каракачанов призовава премиера Борисов да изясни на базата на какво решение на Министерски съвет или Народно събрание министър Младенов „подкрепя безусловно откровенно антибългарското управление в Македония".

Очакваме също така министър-председателят да разясни точно и ясно на своя министър, че представлява България, а не Фондация „Отворено общество" и строго, но справедливо да му напомни задълженията му, както постъпи след изявленията на министър Димитров по повод присъединяването на Турция към ЕС, заявяват още от ВМРО.

Според тях националният ни интерес налага България не само да не подкрепя, но и изрично да се противопостави на членство на Македония в Европейския съюз, ако Скопие не изпълни няколко условия.

Сред тях са спиране на натиска срещу граждани на Македония с българско самосъзнание, спиране на речта на омразата срещу България и българските граждани, реформиране на образователната система на Македония, за да спрат фалшификациите на общата ни история, реформиране на македонските специални служби и спиране на финансирането и насърчаването на незаконната сепаратистка организация ОМО „Илинден".

От ВМРО обръщат внимание и на „поредната провокация" от страна на властите в Скопие с недопускането на българските офицери на поклонението на българските военни гробища край Ново село, Струмишко, като това се случва точно по време на посещението на министър Младенов в Скопие - на 6-ти май, Ден на храбростта и българската армия.