България иска диалог с властите в Скопие, който да се води директно, а не през медиите.

Това като една от трите причини да започне балканската си обиколка изтъкна външният ни министър Николай Младенов на пресконференция в Скопие.

Преди това Младенов проведе среща с македонския си колега Антонио Милошоски.

Другите две причини, които изтъкна Младенов, са фактът, че България е член на НАТО и на ЕС и иска да подпомогне съседните държави в тяхната евроинтеграция, и желанието на българското правителство иска да сложи ново начало на политиката си на Балканския полуостров.

Двамата външни министри се съгласиха, че България и Македония трябва да гледат в бъдещето, а не да се обръщат към миналото.

Министър Милошоски информира, че от македонска страна е бил връчен отговор на проекта за договор за сътрудничество и приятелство между Македония и България по българския проект, който ще бъде уточняван през следващите дни и седмици, за да бъде, както каза Милошоски, балансиран.

Договорът би бил продължение на Декларацията от 1999 г., като развива на по-високо ниво отношенията на двете страни с оглед на членството на България в НАТО и ЕС.

По време на разговора са били засегнати още и въпросите за евроинтеграцията на балканските държави и българските военни паметници в Македония.

От своя страна Антонио Милошоски заяви, че Македония ще разчита на подкрепата на България по пътя на евроинтеграцията.

Отговорността на нас - политиците в двете страни, е да изчистим заедно облаците в нашите отношения, подчерта министър Младенов.

Милошоски посочи още, че за неговата страна е важен въпросът със завършването на транспортен коридор номер 10 и железопътната линия София-Скопие.

"Израждането на жп линията София-Скопие може да бъде стимул за бъдещето развитие на България и Македония", подчерта македонският външен министър.

Той изрази надежда до края на мандата на неговото правителство да има конкретни резултати.

На пресконференцията бе съобщено, че бъдещите посланици на Македония в България Благоя Ханджийски и на България в Македония Раковски Лашев са получили едновременно агреман.  

По-късно министър Младенов се срещна с председателя на парламента Трайко Веляновски и бе приет от премиера Никола Груевски.

Министър-председателят Груевски благодари на Николай Младенов за това, че страната ни първа е признала независимостта на Република Македония и неизменно й оказва съдействие за постигане на членството в НАТО и ЕС, както и за визовата либерализация.

Той споделя мнението, че двете страни следва да се ориентират към онова сътрудничество, което ще усетят гражданите в своето ежедневие. Никола Груевски подчерта решимостта на македонското провителство за подписване на Договор за приятелство с България и заяви планове за откриване на три нови ГКПП с нашата страна.

По време на разговорите с председателя на Събранието Трайко Веляновски бе оценено високо двустранното парламентарно сътрудничество на всички равнища и подчерта, че очаква да му гостува председателят на Народното събрание Цецка Цачева.