Кметът на Габрово Томислав Дончев става министър по еврофондовете.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Борисов каза, че още не е разговарял с него, но е убеден, че кандидатурата му е много подходяща и подчерта, че има нужда от министър с такъв ресор.

Според Бойко Борисов кметът на Габрово може да се справи, тъй като е запознат с тематиката.

Премиерът съобщи, че първо ще информира Брюксел и ако получи одобрение ще го назначи, за да има министър, чрез който по оперативно да се координира усвояването на еврофондовете.

Ако Европейската комисия каже да - това е изключително подготвен човек., каза Борисов.

Премиерът смята, че е по-добре да има министър, който да отговаря за еврофондовете, а не вицепремиер.

По-късно през деня експремиерът Сергей Станишев изказа съмнения дали ще се реализира идеята за назначаване на министър по еврофондовете. Той припомни, че трябваше да има вицепремиер - Илиян Михов, "което беше обявено като антикризисна мярка по време на кризата около Румяна Желева".

Според него пътят, който е избрало правителството - на децентрализация на работа на фондовете, е грешен. Грешка беше и премахването на позицията на Плугчиева, която се занимаваше с контрол, координация и комуникация по работата с еврофондовете, посочи Станишев.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски каза от своя страна, че идеята за министър по еврофондовете не е лоша, но подчерта, че предварително не е гарантирано, че ще се постигне добро усвояване на европейските средства.