Няма риск да не подпишем споразумение за инвестиционно решение за „Южен поток" и съответно да не получим договорената отстъпка за намаление на цената на газа от Русия с 11,1%, категоричен е икономическият министър Делян Добрев.

Той припомни, че е договорено това намаление на цената на газа от 1 април при условие, че вземем окончателно инвестиционно решение за „Южен поток" до 15 ноември.
Затова е необходимо да подпишем допълнително споразумение, но се е оказало, че има неуточнени въпроси, които следва да бъдат решени.

„Отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение дали споразуменията ще бъдат подписани тази седмица, следващата седмица или след един месец.", заяви Делян Добрев и уточни, че общата отстъпка възлиза на 115-120 млн. долара. ДКЕВР ще реши дали отстъпката да се прилага със задна дата, добави той.

„Заявили сме, че „Южен поток" е приоритетен проект. Колкото повече газопроводи има през страната, толкова по-добре. Печелим по повече от 100 млн. лв. годишно от сегашната транзитна система", подчерта Добрев.

Помолен да потвърди или отрече дали сме отправили покана към Росатом за седми блок на АЕЦ Козлодуй, Делян Добрев поясни, че този блок ще бъде с почти готовия реактор за АЕЦ Белене и, че този реактор предопределя партньорите за строителството на ядрения остров в Козлодуй и посочи Атомстройекспорт и Росатом. „Това е тяхна технология", подчерта Добрев.

Той добави, че за неядрената част може да имаме друг партньор „но ядреният остров може да се монтира единствено от Атомстройекспорт", подчерта Добрев.

Икономическият министър проведе повече от два часа разговори с различните синдикални организации към КТ „Подкрепа" по множество актуални проблеми. Срещата беше закрита за журналисти и след като приключ лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев и министър Добрев бяха видимо доволни.

Те се договориха за регулярни такива срещи. Добрев отправи покана той да бъде домакин на следващата и изтъкна, че такива разговори му помагат навреме да се запознава с проблемите, вместо да ги научава с месеци закъснение от данните на статистиката.

Като конкретен резултат от днешната среща, той посочи решаването на проблемите в колективния трудов договор на Булгартрансгаз и съобщи, че очаква утре той да бъде факт.