България предлага Росатом да вземе участие в изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза заместник-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров пред репортери в международния форум "Атомекспо 2012", съобщава Риа Новости.

"Българите ни направиха предложение да разгледаме участието си в изграждането на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй". Вярвам, че въпреки отказа на България от АЕЦ "Белене", нашето сътрудничество ще продължи, и има перспективи за това", посочи той.

В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ "Белене", споразумението за изграждането на която  София и Москва подписаха през 2006 г., припомня агенцията. На мястото, където щеше да се АЕЦ "Белене", сега се планира изграждането на газова ТЕЦ.
Почти завършеният реактор за "Белене", беше решено да бъде преместен в текущата АЕЦ "Козлодуй". Така общият брой на енергоблоковете на единствената атомна електроцентрала в страната ще стане три.

Една от най-големите в Източна Европа АЕЦ "Козлодуй" е построена с активното участие на специалисти от Съветския съюз и стартира през 1974 г. През 2006 г. България в рамките на изискванията за влизане в ЕС бе принудена да затвори четири от блоковете на централата.

В началото на април тази година, министърът на икономиката, енергетиката и туризма на балканска република Делян Добрев обяви плановете на властите в страната да се построи още един реактор на АЕЦ "Козлодуй".
В същото време, министърът подчерта, че българското правителство не смята да отделя бюджетни средства за тази цел, нито пък да предоставя държавни гаранции.