Прокуратурата в Албания издаде заповед за арест на шестима военнослужещи от Националната гвардия на страната, които са заподозрени в превишаване на служебните пълномощия, по време на размириците на 21 януари. В резултат на тези действия загинаха няколко от участниците в демонстрациите.

В петък гвардейците откриха огън срещу близо 20-те хиляди протестиращи, след като представители на опозицията, участващи в протеста, се опитаха да щурмуват сградата на правителството. Те започнаха да замерят органите на реда с камъни, подпалиха редица автомобили, съобщава РИА Новости.

В отговор на това полицаите използваха сълзотворен газ и водомети. При сблъсъците загинаха трима души и пострадаха 60 демонстранти и 17 служители в органите на реда. Според информацията, предоставена от лекарите всички са починали от огнестрелни рани.

Масовите протести по улиците на Тирана бяха организирани от опозиционната Социалистическа партия на Албания. Основното искане на участниците в протеста бе провеждането на разследване на фалшификациите по време на изборите, провели се на 28 юни 2009 г. На тях победи Демократическата партия на Албания, оглавявана от действащия премиер Сали Бериша.

Недоволните албанци поискаха оставката на Бериша и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Агенцията съобщава още, че едновременно с заповедта за арест на шестимата униформени, правителството е издало заповед всички полицейски служители, участвали в акцията, да бъдат наградени. Според данните всички ранени полицаи ще получат допълнително по четири заплати, а останалите - по една.

Сали Бериша обвини социалистите за опит за завземане на властта чрез насилие. От своя страна те го обвиниха в жестокост и агресивност, като за да докажат твърденията си използваха видеозапис на едно от убийствата на демонстрантите.

Опозицията обеща да възобновят протестите след тридневния траур в памет на жертвите.

В последните две години демократите и социалистите се впуснаха в жестоки политически борби. През този период е имало няколко масови протести, но засега без сериозни инциденти. Сегашните събития в Тирана предизвикват загриженост сред международната общност.