Трима демонстранти загинаха в кръвопролитните сблъсъци с полицията пред сградата на правителството в Тирана, след като повече от 20 000 души излязоха по улиците с искане консервативното правителство да се оттегли и да бъдат насрочени предсрочни избори. За това информира АП.

Полицията използва гумени куршуми, палки, сълзотворен газ и водни струи срещу няколкостотин по-агресивни граждани, които обсипаха униформените с камъни. Поне един полицай е пострадал от хвърлен от него предмет, общо 22 протестиращи и 17 униформвени са пострадали в сбъсъците. Множество полицейски и цивилни коли бяха изпотрошени от протестиращите.

Предвожданата от социалистите опозиция призова за предсрочни избори, след като заместник на премиера Сали Бериша беше уличен във вземане на подкуп по време на търг за изграждане на електроцентрала.

Частна телевизия разпространи запис от март 2010г., на който вицепремиерът Илир Мета иска от ексминистъра на икономиката Дритан Прифти да отмени два търга, свързани с договори за експлоатация на ВЕЦ, като по този начин бъде облагодетелствана друга компания.

За услугата Прифти е щял да получи 700 000 евро. Разговорът бил записан от министъра без знанието на неговия колега от кабинета. Албанската прокуратура заяви преди седмица, че се заема със случая.

Лидерът на левите Еди Рама призова за мирен протест.

Американското посолство също призова за мирни и конструктивни действия от страна на протестиращите, като определи като „неприемливи" изказванията на някои албански политици през псоледните дни.

Социалистите обвиняват консервативната Демократическа партия на Бериша в манипулиране на изборите през 2009г., които те спечелиха с минимална преднина. Следващият парламентарен вот е насрочен за 2013г.