Баржа с 850 тона торови препарати на борда е потънала в река Дунав. Това съобщава Министерство на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на информация от системата за ранно предупреждение за инциденти по реката.

Азот, фосфор и калий в състава на торовете на потъналата баржа
Още...

Инцидентът е станал при извършване на маневри в търговско пристанище Молдова Веке, Румъния, в 13.25 часа местно време.
МОСВ уточнява, че Молдова Веке е разположено на левия румънски бряг река на Дунав, на 200 км. от началото на българския участък. В Молдова Веке е румънското управление на Дунавския речен път през пролома Железни врата.

За момента няма опасност товарът на потъналата при Румъния баржа да предизвика замърсявания в Дунав. Това уверение отправи пред медиите министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й, баржата, пътувайки от Хърватска към Румъния, е потънала при маневра в румънското пристанище. У нас информацията е получена вчера към 19:30 часа, уточни Василева. Всички отговорни дирекции у нас са предупредени и са в готовност да реагират в случай на нужда, както и да взимат проби за установяване на замърсяването, увери министърът.

Засега Василева е категорична, че от Румъния гарантират липсата на замърсяване. По думите й съседката ни е обявила, че превозваните торове са били двойно опаковани и няма опасност да замърсят водата. Те са потънали заедно с баржата, а не са се разнесли по поречието на Дунав.

По сметки на МОСВ течението, в което е потънала баржата, ще стигне до родния ни бряг след около 35-40 часа, което ни дава достатъчно време за реакция, ако възникнат проблеми. С помощта на външно министерство пък вече сме уведомили дипломатическите мисии на другите държави, които граничат с Дунав, за да са наясно с положението.

Басейнова дирекция - Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия към системата, с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.

От министерството уточняват, че Басейновата дирекция вече е уведомила "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин, както и "Гранична полиция"-Видин. Сигнализирани са и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

МОСВ е помолило Министерството на външните работи (МВнР) за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.
Това се налага поради характера на инцидента и товара на кораба, както и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, уточняват от ведомството.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав успокояват, че няма опасност от замърсяване на българския участък на реката.

По посока течението на реката се намират хидровъзлите Железни врата I и II, в които се акумулират повече от 2 милиарда кубически метра вода.
Дори да се случи моментално разтваряне на торовите препарати, концентрацията им ще е безвредна и възможността от замърсяване в общия българо-румънски участък на реката се намалява до минимум, обясняват експертите.