Не съм подписвал договори със себе си, защото не съм такъв човек. Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, цитиран от БиТиВи, във връзка с обвиненията на герберката Лиляна Павлова, че в Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) е сключило договор, с който министър Данов делегира функциите си на външен експерт, за да провежда национална политика в сферата на инвестиционното проектиране.

Министърът представи отчет за свършеното за една година.

„Законодателството, което исках да въведа, е германското строително законодателство. За разлика от госпожа Павлова, разбирам малко повече. За тези 11 месеца ми дойде до гуша от лъжите по мой адрес и адрес на МИП", възмущава се Данов.

Той увери, че не би позволил някой друг да пише закони. Още в началото на мандата Иван Данов се оказа в центъра на скандал заради информация, че неправомерно е получавал социални помощи от Франция.

Министърът подчерта, че основната задача на ведомството била създаването на единна кадастрална карта и за целта Агенцията по геодезия, картография и кадастър е обезпечена с 10 млн. лева. Организирани са обществени поръчки.
Министърът на инвестиционното проектиране обясни, че за прецизирането на кадастралната карта е започнало и сателитно заснемане на територията на България.

Като един от приоритетите на министерството, Данов посочи Общите устройствени планове. Ведомството е финансирало задания на 39 общини. Подписани са и споразумения с още 41 общини за изработването на Общи устройствени планове.

През изминалата година Министерство на инвестиционното проектиране е подпомогнало и развитието на малките населени места, чрез финансиране на проекти по линията на Публичната инвестиционна програма на правителството.

От общо 237 кандидатствали проекта, ведомството е класирало 21 проектни предложения на стойност от 5,88 млн. лв. 12 от одобрените проекти са за рехабилитация на улици, 5 - за рехабилитация на зони за обществен отдих, 4 - за реконструкция и обновяване на сгради със социална значимост.

28 проекта на стойност 770 млн. лв. са получили досега разрешение за строеж от МИП. Повечето от тях са обекти с национално значение, подчерта министърът.

Министерството, управлявано от Иван Данов, подготвя нова жилищна стратегия на България. Основните акценти в нея са мерките за енергийно конструктивно и устойчиво саниране.

Министерството предлага също така концепция за социална жилищна стратегия за следващите 10 години. Тя е част от правителствената политика за интегриране на хората в неравностойно положение.