В последните дни на кабинета „Орешарски" от ГЕРБ атакуваха министрите за бонусите и сключените от тях договори в рамките на едногодишното му управление.

Не съм подписвал договори със себе си, оправдава се Данов
Още...

На пресконференция в партийната централа бившият регионален министър Лиляна Павлова се оплака, че много от министерствата са отказали да предоставят исканата информация, но от получените данни за 11 министерства става ясно, че за бонуси са изразходвани над 13 млн. лева.

Според Павлова през последните седмици набъбват разходите за бонуси и командировки, като така още през септември няма да има останали пари за тези дейности, а накрая за министерствата може да не останат пари за ток и вода.

Бившият регионален министър се възмути особено от сключен договор на Министерство на инвестиционното проектиране, с който министър Иван Данов делегира функциите си на външен експерт, за да провежда национална политика в сферата на инвестиционното проектиране.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова пък направи паралел между допълнителните възнаграждения, които тя е раздавала в Министерство на здравеопазването и тези, които е отпуснала Таня Андреева.

От справката на ГЕРБ става ясно, че 465 400 лева са бонусите в здравното ведомство за постигнатите добри резултати на служителите, а 15 000 лева е допълнителното възнаграждение за политическия кабинет на министъра.

Андреева е сключила 176 договора само за една година в размер на 360 000 лева, а в едномесечния срок от 30 май до 1 юли е подписала цели 150 договора за изготвяне на медицински стандарти. Андреева е плащала по 11 000 лева за експертни становища и по 15 000 лева за устни консултации.

На фона на тези суми Атанасова припомни, че по нейно време в МЗ не е имало изплащани допълнителни възнаграждения, тъй като те са отивали за заплати в Спешната помощ.

В Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за постигнати добри резултати на служителите, въпреки спряната оперативна програма, са изразходвани близо 2 млн. лева, а 16 млн. лева са дадени за 70 договора за външни услуги.

Бившите министри от кабинета на Бойко Борисов изразиха възмущението си от това, че при липсата на резултати служителите масово получават бонуси и допълнителни възнаграждения.

Правителството ни струва 10 млрд. нови задължения за една година. Добре, че годините няма да са повече", подчерта Лиляна Павлова.

Герберите увериха, че няма да влязат в пленарна зала, докато не се гласува оставка на правителството, като намекнаха, че ако Орешарски все пак склони за актуализация на бюджета, то те ще влязат да я дебатират.