Мощно земетресение от 7,5 по Рихтер е регистрирано в Афганистан, което е усетено също в Пакистан и Индия, съобщава Геоложкият център на САЩ.

Според представените данни епицентърът е на 48 километра южно-югозападно от Джарм и на 254 км север-североизток от Кабул. То е на дълбочина 212 километра.

Европейският сеизмологичен център съобщава, че трусът е с магнитуд 7,5 по Рихтер с епицентър регионът Хиндукуш (планинска верига в Афганистан и северните територии на Пакистан), Афганистан. Епицентърът е на 270 километра североизточно от Кабул. Земетресението е било на дълбочина 215 километра.

Първоначално беше съобщено за 7,7 по Рихтер.

Официални представители заявиха, че над 145 души са загинали в Северозападен Пакистан, включително 8 деца. Училищна сграда е паднала в град Саргодха, Пакистан. Шефът на провинциалната болница в Нангахар каза, че 6 души са загинали в Афганистан, а 69 са ранени.

Отделно АП информира за загинали най-малко 12 ученици от девическо училище в афганистанската провинция Такхар. Те са били стъпкани, докато са се опитвали да излязат от клатещата се сграда. Други 35 момичета са пострадали. Общо в Афганистан над 33 души са загинали.

Общо се съобщава за над 180 загинали в Пакистан и Афганистан. Има информация за стотици пострадали.

Свидетели разказват за клатещи се сгради в Кабул и Ню Делхи. Трусът в пакистанската столица Исламабад е бил повече от две минути. АП съобщава, че земетресението в Кабул е продължило около 45 секунди.

Метрото в Делхи е спряно временно след земетресението. В същото време електрозахранването е спряно в някои райони на афганистанската столица Кабул.

Телефонните линии са прекъснати в град Лахор, Пакистан.

Това е най-силното и продължително земетресение, което някога съм усещал, каза жител на Кабул.

Премиерът на Афганистан Абдула Абдула обяви, че това е най-силното земетресение в страната през последните десетилетия. Той призова хората да останат извън сградите заради очакваните афтършокове.

В Афганистан са регистрирани и два афтършока от 4,7 и 4,8 по Рихтер.

През 2005 година при земетресение от 7,6 по Рихтер в администрирания от Пакистан Кашмир загиват повече от 75 хиляди души.

През април тази година след земетресение от 7,9 по Рихтер загинаха повече от 9 хиляди души в Непал, а около 900 хиляди жилища бяха унищожени.