Moщно земетресение 7,5 по Рихтер разтърси Непал в 6:11 часа по Гринуич, съобщиха от американската Геоложка служба, предаде Ройтерс.

Малко по-късно службата ревизира информацията. На сайта на Геоложката служба се съобщава, че земетресението е с магнитуд 7,9 по Рихтер на 81 километра северозападно от Катманду и на 68 километра от Покхара. Земетресението е на 15 километра дълбочина.

Засегнати са Непал, Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

По последни данни на полицията, цитирани от БиБиСи, жертвите са 970, а над 1700 ранените. Двама души са загинали в Бангладеш, 34 в Индия, 6 в Тибет.
По последни данни 524 са загиналите в непалската столица Катманду.

По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани

Свидетели съобщиха, че има съборени сгради в столицата. 9-етажна сграда се е сринала и около 400 души са затрупани.

Непалска медия предаде, че най-малко 50 души са затрупани под кулата Дхарахара, построена през 19 век. "Франс прес" съобщава, че няколко тела са извадени от руините на кулата.

В основната болница в столицата има хора със счупени ръце и крака. От болницата информират, че до момента са преброили 36 тела. Непалската телевизия Kantipur показа най-малко 21 тела, наредени на земята.

Все още не може да се уточни броят на загиналите и ранените, тъй като разрушенията са твърде големи.

Официален представител в страната заяви, че повече от 150 души са загинали в столицата.

В Катманду се съобщава за 71 загинали и до Бхактапур други 43-ма, каза говорител на ведомството, предаде "Франс прес".

С всяка изминала минута броят на загиналите нараства

Най-силните земетресения в света от 1900 г.
Още...

Има информация за лавини в района на Еверест след земетресението.

От правителството казаха, че най-малко 30 души са ранени в района на Еверест. Има информация и за 8 жертви. Обикновено месец април е най-добрият за изкачване на върха заради добрите метеорологични условия. Точно преди година там загинаха 16 непалски шерпи при лавина.

Силният трус е усетен в Ню Делхи и други северни градове на Индия, също в Бангладеш, Тибет и Пакистан, информираха свидетели.

АП обяви, че в Бангладеш са загинали двама души, а повече от 100 са ранени. Индийски официални представители заявиха, че най-малко 20 души са загинали в Индия и десетки са ранени.

Google пусна специален линк за издирване на изчезнали в Непал
Още...

Премиерът на Индия Нарендра Моди свика извънредна среща на кабинета.

Около 6:45 часа по Гринуич е регистриран вторичен трус 6,5 по Рихтер в същия район, обявиха от Европейския сеизмологичен център. Трусът е бил на 80 километра дълбочина. Няколко минути преди това е имало трус 5,5 по Рихтер на дълбочина 100 километра, а в 6:56 по Гринуич е регистриран вторичен трус от 5,8 по Рихтер на 133 километра дълбочина.

Най-тежкото земетресение в историята на страната е през 1934 година, когато е регистриран трус с магнитуд 8,0 по Рихтер. Тогава Катманду, Бхактапур и Патан са почти унищожени.

Непал е дом на Еверест, най-високият връх на света. В страната живеят 27,8 милиона души, а в столицата Катманду - около 700 хиляди. Непал се разпростира на 147 181 квадратни километра. Тя е една от най-бедните държави в света. Повече от 80% от населението зависи от селското стопанство. Доходите на глава от населението на година са 656 долара. Около 25% от населението живее в нищета.