САЩ не планират да разполагат части от ПРО на територията на страни извън НАТО.

Това е обявил по време на визитата си в Грузия Александър Вершбов, който е представител на американското министерство на отбраната.

Не водим преговори със страни, които не са членки на НАТО, категоричен е Вершбов.

Според АФП по този начин той се старае да опровергае опасенията на Русия, че САЩ имат намерение да разположат части от новия проект за противоракетна отбрана на територията на Грузия и Украйна.

Припомняме, по време на визитата си в САЩ Вершбов заяви, че САЩ започват да разполага ракети „Пейтриът" на територията на Полша догодина.

В средата на септември президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от стария проект на ПРО на територията на Полша и Чехия. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна, обясни по-късно министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът" и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода.

Промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо и ще бъде насочена към предотвратяване на подобен тип нападение.