САЩ започват да разполагат ракети „Пейтриът" на територията на Полша догодина, съобщават световните агенции.

Това е потвърдил във Варшава Александър Вершбов, който е представител на американското министерство на отбраната.

Все пак той е обърнал внимание и на факта, че САЩ и Полша все още трябва да обсъдят детайлите относно новата противоракетна система и функционирането й.

След преговори със заместник-министъра на отбраната на Полша Станислав Коморовски Вершбов е заявил, че двете страни интензивно обсъждат ролята, която Варшава ще изиграе в рамките на европейската част но новото ПРО.

На територия на Полша, по думите му, трябва да бъде разположена една от двете планирани ракетни бази, които трябва да пазят всички страни членки на НАТО.

В тази връзка следващата седмица в Полша пристига и американския вицепрезидент Джо Байдън.

САЩ за момента смятат да разположат контролната база на съоръжението в Чехия.

Припомняме, в средата на септември президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от ПРО на територията на Полша и Чехия. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна, обясни по-късно министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът" и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода.

Промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо и ще бъде насочена към предотвратяване на подобен тип нападение.