Четири дни преди да се навършат 7 години от показния разстрел на Милчо Бонев - Бай Миле Софийски градски съд постанови оправдателни присъди за четиримата обвиняеми.

Припомняме, на 30 юли 2004 година в ресторант-градина „Славия" той и петима от бодигардовете му бяха показно разстреляни. Подсъдими по делото са Георги Стефанов, Анатолий Мънков, Стилян Георгиев и Тихомир Дочев.

Съдебният състав оправда Стилян Георгиев за убийството и незаконно притежание на марихуана. Освен Анатолий Мънков и Георги Стефанов, оправдан по обвиненията за убийството е и Тихомир Дочев. Той е оправдан и за незаконното притежание на патрони.

Съдът е отхвърлил всички граждански искове. И четиримата остават с наложена мярка „подписка."

На предишното заседание прокуратурата поиска доживотен затвор за двама от подсъдимите  по делото за убийството на Бай Миле. Прокурор Неделчо Неделчев поиска доживотен затвор за Стилян Георгиев и Анатолий Мънков, като Георгиев е обвинен и за незаконно притежание на наркотици.

За Тихомир Дочев държавното обвинение поиска 3 години затвор за незаконно притежание на боеприпаси. Изцяло оттеглени бяха обвиненията срещу Георги Стефанов, тъй като срещу него няма никакви доказателства.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Съдът посочи накратко част от мотивите си, за да вземе това решение. Председателят на съдебния състав, съдия Петя Крънчева обясни, че в хода на разследването обвинението е положило максимални усилия, за да събере необходимите доказателства.

В хода на разследването обаче не са били събрани и минимални такива, макар и косвени, които да уличават четиримата подсъдими в авторство или съпричастност към убийството на Милчо Бонев и 5 души от личната му охрана. Събраните доказателства, по думите на съдия Крънчева, не допринасят за доказване тезата на прокуратурата дори и за двамата подсъдими, за които прокурор Нелчо Неделчев поиска доживотен затвор - Стилиян Георгиев и Анатолий Мънков.

Крънчева обясни, че има видеозапис, който е заснел придвижването на автомобил към ресторант „Славия", в който се смята, че са пътували част от убийците на Бай Миле. Изготвената експертиза обаче показва, че записът е с изключително ниска резолюция и не може категорично да се установи какъв е бил автомобилът, още по-малко колко и кои лица са се придвижвали с него.

Един ден след престъплението е намерен автомобил „Нисан", за който може да се предполага, че е същият, но това не е безспорно установено и подкрепено от доказателства.

От иззет друг автомобил, с който се смята, че останалата част от убийците са се придвижвали, са намерени и иззети множество веществени доказателства. По думите на председателя на съдебния състав, за съда остава необяснимо как при първия оглед на автомобила не е намерена пластмасова бутилка със запалителна течност в нея и отпечатъците на подсъдимия Анатолий Мънков. Тази бутилка е намерена и иззета едва при втория оглед, след като автомобилът е бил преместен в НИКК на МВР. Съдия Крънчева заяви категорично, че дори и намерените отпечатъци на подсъдимия Мънков не доказват, че е съпричастен към убийството на Милчо Бонев.

По време на оглед в дома на другия подсъдим Стилиян Георгиев е намерена и иззета марихуана на стойност малко над 8 лв. Съдът обаче обясни, че не може да се твърди, че наркотичното вещество е негово, тъй като е безспорно доказано по делото, че Георгиев не е живял там от много дълго време.

„Вероятно разследването ще продължи, тъй като част от обвиненията са повдигнати срещу неизвестен извършител", коментира съдия Крънчева в края на съдебното заседание.