Последно:
НАТО официално реши да не отправи покана към Македония за присъединяване. Наказват ни, защото сме македонци, коментира правителствен говорител на Скопие
Още...

Покана за начало на преговори за членство в НАТО беше отправена към Хърватия и Албания на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ.

Алиансът обаче, ще отложи поканата за членство към Македония, стана ясно след края на работната вечеря на лидерите.

По-рано, Гърция заяви, че ще наложи вето при възможно приемане на Македония заради неразрешения им спор относно името й.
И в хода на срещата гърците останаха непреклонни, заявявайки - без промяна на името - няма членство.

Гърция е категорична с позицията си и още веднъж заяви, че ще блокира приема на Македония в Пакта, потвърди и говорителят на НАТО Джеймс Апатурай.
По думите му решението на Гърция за момента не предизвиква подобни действия от други страни членки спрямо Хърватия и Албания.

Съгласие за покана не бе постигнато и към Украйна и Грузия.

Джордж Буш се обяви за приобщаване на двете държави, но Германия и Франция са против.

Борбата продължава и ще продължава до последния момент, бяха първите реакции на македонски дипломати, цитирани от скопския „Дневник".
По думите им в „борбата" са се включили и лидерите на САЩ и Великобритания Джордж Буш и Гордън Браун, които са поискали среща с гръцкия премиер Караманлис (на първата снимка с външния министър Бакояни).

Според дипломатите обаче едва ли това ще доведе до промяна на позицията на Атина.

По време на работната вечеря говорителят на гръцкото външно министерство Йоргос Кумуцакос е бил категоричен, че Гърция не може да позволи северната й съседка да получи покана за членство.

Когато две страни - едната кандидат-член, а другата член на НАТО - имат проблем като този с името, страната член не може да позволи другата страна да постигне това, което иска.

По думите на Кумуцакос покана под условие не е приемлив вариант за Гърция, която търси трайно решение на проблема, наследен от тъмното балканско минало.

За Атина не е приемливо и членството на Скопие в Пакта под името - FYROM - Бивша югославска република Македония - тъй като то е временно и не носи окончателни решения на проблема.

Гърция не може да се съгласи с покана за членство на Македония в НАТО, ако преди това не бъде намерено решение на въпроса за нейното име, заявиха гръцкият премиер Костас Караманлис и външният министър Дора Бакояни на съвещанията, на които са участвали в рамките на сесията на върха на НАТО в Букурещ, съобщи радио Атина.