НАТО официално реши да не отправя покана към Македония за членство в Алианса.

Това е станало ясно по време на заседанието на срещата на върха в Букурещ, съобщи македонски правителствен говорител.

Припомняме, Гърция наложи вето на решението заради спор със Скопие за името на бившата югославска република.

По думите на говорителя лидерите от НАТО са се договорили Македония да получи такава покана, веднага щом въпросът с името бъде уреден.

"Това е огромно разочарование. Казаха ни, че сме направили всичко, което трябва от гледна точка на реформи и военен принос. Наказват ни, защото сме македонци," заяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

По-рано македонската делегация в Букурещ не изключи възможността да напусне демонстративно срещата на върха на НАТО, ако не получи покана за членство, съобщиха от македонската делегация и македонски журналисти отразяващи срещата, цитирани от БТА.

Представители на Алиансасъобщиха, че НАТО няма да покани Македония за член на срещата на върха в Букурещ, предаде АП.

Президентът на Латвия Валдис Затлерс заяви обаче, че лидерите от НАТО са се споразумели, че Македония ще може да се присъедини, след като разреши спора си с Гърция за името.

Междувременно стана ясно, че Атина иска в заключителния документ от срещата на върха на НАТО в Букурещ да бъде посочена необходимостта от решаване на спора със Скопие за името на Македония, пише днес гръцкият в. "Та неа".

След наложеното от Гърция вето върху поканата за членство на Македония в НАТО, основната тежест от усилията на гръцката дипломация сега са насочени към формулиране на позициите на Атина в заключителния текст, допълва вестникът, като подчертава, че вече е започнало тържественото заседание на страните от Алианса в Букурещ, по време на което официално ще бъдат поканени двете нови страни, които ще получат покани за членство, а именно, Хърватия и Албания.

В. "Та неа" коментира, че наложеното от гръцкия премиер вето върху македонското членство не е минало без реакции от страна на американския президент Джордж Буш и на държавния секретар Кондолиза Райс.

Според изданието след като Буш разбрал за ветото, настоял Гърция да приеме поканата за Македония, в която тя щяла да фигурира под името БЮРМ, като се позовал на подписаното между двете страни временно споразумение от 1995 г., което Атина отхвърля с мотива, че досега то нееднократно е било нарушавано от Скопие.

Вестникът твърди още, че след като огласил своето вето, гръцкият премиер се заканил, че ще се оттегли от срещата на върха в Букурещ, но американски представители му препоръчали да запази хладнокръвие, тъй като в противен случай рискува да предизвика лоши впечатления.