С тържествен водосвет отбелязаха Деня на родилната помощ в най-старата акушерo-гинекологична болница у нас Майчин дом.

Водосветът беше изпълнен от знеполския епископ Йоан, който от името на варненския митрополит Кирил пожела на всички лекари да продължават да бъдат „десница господна".
На церемонията присъстваше здравният министър Десислава Атанасова, която съобщи, че Майчин дом е своеобразен шампион в страната, тъй като за 2012 година в университетската болница са се родили най-много бебета у нас - 4 131, от които 52 двойки близнаци и 3 тройки тризнаци.

Първа АГ - отличник по бебета в София за 2012-та
Още...

Като министър, жена и майка засвидетелствам уважението си към вашия труд и към мисията да дарявате щастие", заяви Атанасова.
Тя съобщи, че днес ще бъде открита реновираната централна реанимация в болницата, за която са похарчени 1 млн. и 30 хил. лв., от които 700 хил. лв. са дадени от министерство на здравеопазването, а останалите от самата болница.

Здравният министър похвали Майчин дом и определи лечебното заведение като лидер в оперативната гинекология с над 6 хил. извършени операции за изминалата година и 799 спасени недоносени бебета.

На тържествената церемония по случай днешния празник се изпълни и традиционна церемония за Майчин дом, а именно връчването на символичната награда Златни ръце.
Тазгодишни носители станаха доц. Божидар Славчев, чиито дядо е основател на болницата и акушерката Нора Цанкова, която е с 37 години стаж и в ръцете й за пръв път са проплакали над 8 600 бебета. Двамата оставиха отпечатъци на дланите си с позлатен прах на табла, които ще бъдат окачени по коридорите на университетската болница.

Както повелява традицията акушер-гинекологът изродил най-много бебета за годината си изми ръцете с бяла кърпа като жест на пречистване.

Тържеството продължи с музикален поздрав от две близначки, родени в същата болница преди няколко години.